Naturskyddspriset 2020 till Rågholmens vänner


Rågholmen. Foto Madelene Berglund.

Naturskyddspriset 2020 tilldelades Rågholmens vänner, Kalix för deras kamp att bevara Rågholmen öster om Kalix centralort från exploatering.

Motiveringen i sin helhet löd:

Madelene Berglund, Marie Karlsson och Gaute Larsen har tillsammans med Rågholmens vänner arbetat för ett bevarande av området Rågholmen, Kalix under 2020. Kalix kommun planerar för att bebygga holmen med ett stort antal villor.

Rågholmen används för rekreation och utnyttjas av ortsbefolkningen då den ligger i direkt anslutning till bebyggelsen. Området omges även av tunga industrier.
Rågholmens vänner har skapat en dialog med kommunen och spridit budskapet om vad som pågår runt om i Norrbottens län. Inventeringar av området har utförts på ideell basis, som har visat på höga naturvärden med många fina artfynd.

Med stolthet vill Naturskyddsföreningen i Norrbotten utdela Naturvårdspriset till er. Ni har på ett inspirerande sätt visat att det lönar sig att gå ihop och arbeta tillsammans för att påverka politiska beslut. Ni arbetar för ett bevarande av Rågholmen utan bebyggelse, där naturen och den biologiska mångfalden får fortsätta att leva vidare. En insats som har bäring på både social och ekologisk hållbarhet.

Diplom som utdelades som pdf.

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Biologisk mångfald, Botanik, Bottenviken, Folkrörelse, Gränser för tillväxt, Kalix, Länsstämma, Naturskyddspris, Skog, Strandskydd. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.