Nyfiken på möjligheter att bruka skogen utan att kalhugga?Foto: Lars Andersson Provyta hyggesfritt skogsbruk Kåbdalis

Torsdagen den 14 november i Luleå.

Välkommen till en hel dags seminarium om hyggesfritt skogsbruk! Hur ser kunskapsläget ut idag och vilka möjligheter finns? Möjligheter att kontinuerligt skörda timmer utan att gå miste om skogen som naturmiljö.

Seminariedagen arrangeras i samarbete mellan StudiefrämjandetPlockhugget och Hushållningssällskapet.

Mer information, anmälan och program hittar du via länken här.

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för Nyfiken på möjligheter att bruka skogen utan att kalhugga?

Yttrande gällande Talga grafitbrytning i Nunasvaara

Länsförbundet i Norrbotten har skrivit ett yttrande avseende samråd för brytning av grafit vid Nunasvaara Södra, Kiruna kommun, Norrbottens län.

Du kan läsa hela yttrande nedan:
Yttrande Talga grafitbrytning Nunasvaara

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Grafit, Gruvgruppen, Gruvor, Kiruna, Kretsar, Länsförbundet, Miljögifter, Okategoriserade, Omställning, Överkonsumtion, Talga Graphene AB | Kommentarer inaktiverade för Yttrande gällande Talga grafitbrytning i Nunasvaara

Det brinner!

”Jag vill att ni ska agera som om huset brinner” sa Greta. Vi håller helt och hållet med!

Greta har lyckats med något världsunikt genom att starta en global klimatrörelse som engagerar människor runt om jorden. Under veckan 20-27 september, i samband med FNs klimattoppmöte i New York, kommer Fridays for Future att hålla manifestationer runt om i hela världen. Vi hoppas att du också följer med och står upp för klimatet, våra barns framtid och naturens rättigheter. Vi måste minska konsumtionen, ställa om till fossilfritt resande och tänka omställning i alla beslut.

Så ta med dig en kompis och kom till en av manifestationerna som anordnas av Fridays for Future i Norrbotten och andra klimathjältar. Du hittar eventen på kartan här eller via Fridays for Futures facebooksida.

KIRUNA
12-15 Klimatmanifestation! Global storstrejk för alla framför stadshuset. Kom när du kan, stanna så länge du vill. Läs mer här.

LULEÅ
12.00 Klockringning och bön för klimatet, domkyrkan. Läs mer här.
12.00 Strejklunch på Nordansmak
14.00 Earth Strike – för klimatet och den biologiska mångfalden. Samling vid stadshuset och demonstrationståg till gula paviljongen för tal och uppträdanden. Läs mer här.
15.00 After Strike-fika på Nordansmak
15.30 ”Vad gör du i klimatfrågan” på Vetenskapens hus arrangerat av Luleå tekniska universitet. Lyssna på forskare inom området och delta i diskussioner. Anmälan via länk i evenemanget för att få fika. Läs mer här.
17.30-18.30 Yoga för klimatet – Sofia Larsson håller en donationsklass för Amazonas. Limonwellness vid Södra hamn. Läs mer här.

PITEÅ
12.00 Klockringning och bön för klimatet Piteå kyrka
12-14 Klimatstrejk på Byxtorget på Storgatan. Kom när du vill, stanna så länge du kan.
Läs mer här.

GÄLLIVARE
13-17 Klimatstrejk! Vid statyn Same Komunhuset/Lasarettsgatan Läs mer här.

JOKKMOKK
13.00 Klimatstrejk Parken Stortorget 4 Läs mer här.

ARVIDSJAUR
15-17 Klimatstrejk med öppen scen framför älgarna. Ta med egna plakat om du vill. Alla är välkomna!

KALIX
16.00 Bön för klimatet Kalix kyrka Läs mer här.
Läs mer om global climate strike week här: https://globalclimatestrike.net/ och lyssna på en av de senaste intervjuerna med Greta Thunberg. 

 

 

 

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i ClimateStrike, Framtiden, FridaysForFuture, Greta Thunberg, Klimat, Klimataktion, Kretsar, Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för Det brinner!

Välkommen till REDO – en festivalhelg om att agera, vårda och reparera!

 
Miljövänliga veckan är snart här och i samband med den bjuder vi tillsammans med Länshemslöjdskonsulenterna Region Norrbotten och Försvarsmuseet in dig till tvådagarsfestivalen: REDO – Agera, Vårda, Reparera – för en mer hållbar framtid.

När? Lördagen och söndagen den 5-6 oktober, kl 11-16.
Var? Försvarsmuseet, Boden. 
Hur? Under helgen kommer en mängd spännande programpunkter gå av stapeln. Den gemensamma nämnaren är att de på olika sätt berör hur vi kan bidra till att samhället och vår gemensamma framtid blir mer hållbar. Vi uppmuntrar aktivt deltagande och hoppas på kunskapsutbyte och intressanta diskussioner även besökare emellan.
Kostnad? Fri entré till festivalen så väl som till resten av museet under hela helgen!

Varmt välkomna!


Medverkande:

– Kafferep – för ett mer hållbart samhälle
Försvarsmuseets reparationskafé. Konceptet är enkelt, museet bistår med lokal och enklare verktyg, deltagarna tar med trasiga prylar och vi försöker laga dem tillsammans på plats. Inga förkunskaper krävs! Kafferepet pågår löpande under båda dagarna.

– Klädallmänning
Ett klädbytarevenemang som Försvarsmuseet arrangerar. Inga bytessystem, inget ekonomiskt utbyte, ingen entréavgift. Besökare tar med plagg de inte längre vill ha kvar och tar del av det som andra har lämnat. Inget krav på att man måste lämna för att hämta eller tvärt om. Inlämning och hämtning sker löpande 11-16 båda dagarna.

– Stickakuten
Stickakuten ger tips om lagningar! Öppen verkstad, ta med ditt plagg som behöver repareras Har det gått en maska, armbågen sticker ut, tittar häl eller tå fram? Stickakuten är öppen. Här får du råd och tips om hur du kan förlänga livet på dina plagg. Fokus ligger på stickat och ull. Synliga eller osynliga lagningar, förstärk ett begynnande hål… I verkstan möter du hemslöjdskonsulenterna Carina Olsson, Region Värmland, Pia Jägstrand och Anja Lundström Region Norrbotten. Konsulenterna representerar även webbsidan Slöjd håller, som drivs av Sveriges hemslöjdskonsulenter.

– Fixa grejen och Miljövänliga veckan
Fixa grejen är ett lagningsinitiativ av Naturskyddsföreningen. Under festivalen visar vi film/workshop med tips på hur man kan fixa olika prylar. Hela Redo festivalen är en del av Naturskyddsföreningens årliga koncept ”Miljövänliga veckan”. Programpunkten arrangeras av Naturskyddsföreningen Norrbotten i samarbete med Studiefrämjandet.

– Byggnadsvård
Vad finns det för värden i att bevara äldre hus? Kom och snacka byggnadsvård med Erica Duvensjö som arbetar som världsarvsamordnare i Gammelstad (Luleå Kommun). Med sig har hon Kent Vesterlund från Svenska Byggnadsvårdsföreningen och Alexander Engelmark från Engelmarks Bygghantverk.

– Möbelrenovering med Möbellinjen
Möbellinjen på Älvsby Folkhögskola startade 1999. Grundåret är en ettårig folkhögskolekurs som präglas genomgående av återvinning och stor hänsyn till miljön. Under lördagen informerar de om deras utbildning och arbetar på plats med renoveringsobjekt. Passa på att få tips om råd till dina egna möbler!

– Filmvisning ”Dela är det nya äga”
En dokumentärfilm om kollaborativ konsumtion. Vad är kollaborativ konsumtion och hur fungerar det? Filmen Dela är det nya äga besvarar dessa frågor och tar upp exempel på verksamheter och individer som arbetar med detta koncept. Filmen är producerad Lotta Ekelund, filmare och Karin Bradley, forskare, KTH. Speltid 23 minuter.

– Lagningsaktivisterna, Föreläsning 13:00 Söndag
Leili Mänder bakom Instagramkontoto Lagningsaktivisterna föreläser om människans relation till textil genom tiderna. Föreläsningen avhandlar hur relationen har påverkats före, under och efter industrialiseringen samt diskuterar hur textilproduktion och textiliers prissättning relaterar kvallitet. Lagningsaktivisterna delar ett kritiskt förhållningssätt till samtida textil- och klädproduktion och ämnar ge lyssnarna verktyg för att själva fortsätta tänka kritiskt kring vår nuvarande textilproduktion och globala klädindustri.

– BeChange, Föreläsning 13:00 Lördag
Ann Murugan från BeChange – Pepptalk – Klimatpsykologi föreläsning som ger ökad motivation och lust att agera för en hållbar framtid. BeChange är en metod som hjälper människor att leva mer klimatsmart. I snitt minskar deltagare i Bechange sina koldioxidutsläpp med 47% samtidigt som deras livskvalitet ökar.

– Preppa tillsammans, Föreläsning 12:00 Lör & Sön
Pär Plüschke från gruppen Preppa tillsammans föreläser om hur de till skillnad från individualistiska preppers jobbar med social beredskap utifrån gemenskap, samarbete och delande av kunskaper och resurser.

– Budget bushcraft
Pär Plũschke från Preppa tillsammans håller en workshop i vad de kallar ”budget bushcraft”.

– Feministisk gerillaslöjd
En Bodenbaserad separatistisk slöjdgrupp bestående av kvinnor och icke-binära. Gruppen träffas regelbundet och slöjdar, diskuterar samt planerar spännande aktiviteter tillsammans. Under helgen slöjdar de på plats samt informerar om sin verksamhet.

– Folkverkstan
Föreningen Norden Norrbotten informerar om sitt projekt Folkverkstan. Målet är att utveckla en mötesplats för samhällssamverkan och hållbar konsumtion. De jobbar mot devisen att ”det ska vara enklare att laga än att köpa nytt – till nytta för många”.

– Sömnadskollektivet
Kom och träffa Sömnadskollektivet! Ett arbetsintegrerande socialt företag stationerat i Luleå. Många i företaget är nya i Sverige och har med sig sömnadskunskaper från sina hemländer. Tillsammans utför gruppen en bredd av skrädderiuppdrag till privatpersoner och företag. Sömnadskollektivet erbjuder skrädderitjänster, ändringssömnad, hållbart mode, inredningssömnad och textilt återbruk.

Fler programpunkter kan komma att läggas till, så vi reserverar oss för eventuella förändringar i programmet. Kika gärna också in på vårt facebook event!

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Boden, Framtiden, Handla Miljövänligt, Kemikalier, Klädbytardag, Klimat, Klimataktion, Konsumtion, Länsförbundet, Miljövänliga veckan, Okategoriserade, Omställning, Överkonsumtion | Kommentarer inaktiverade för Välkommen till REDO – en festivalhelg om att agera, vårda och reparera!

En fantastisk helg med klimatnytta och gemenskap!

Helgen den 24-25 augusti gick projektet Upptäck Våtmarken av stapeln i Luleå och vilken succé det blev! Med ett gäng på ca 20 klimathjältar drog vi igång lördagen med föreläsningar och samtal, mer om dessa kan du läsa här. Söndagen bestod av praktiskt moment i form av dikespluggning ute på Hertsön och vi avslutade med en guidad tur ute på Laxbodhedbergmyran. Stort tack alla inblandade för en lärorik och inspirerande helg! 

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för En fantastisk helg med klimatnytta och gemenskap!