27/10: Tillsammans för samers rättigheter och naturhänsyn i Sápmi

 

Naturskyddsföreningen och Civil Rights Defenders bjuder in till ett webbinarium med fokus på naturresurs- och rättighetsfrågor i Sápmi/Sábme/Sábmie/Saepmie. Vi utgår från ett antal samiska företrädares perspektiv och diskuterar hur samiska organisationer, miljörörelsen och andra delar av civilsamhället kan agera tillsammans för att garantera det samiska folkets inflytande på riktigt och skydda naturen i Sápmi/Sábme/Sábmie/Saepmie. 

I panelen: Företrädare för samiska organisationer och intressen, Fältbiologerna, Naturskyddsföreningen m.fl.
Tid: Tisdagen den 27 oktober kl 11.00-12.30
Länk till webbinariet: https://tinyurl.se/34f

Bures boahtin! Buorisboahtem! Buerestbåhtieme! Buerie båeteme! Varmt välkommen! Welcome!

 

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för 27/10: Tillsammans för samers rättigheter och naturhänsyn i Sápmi

20/10: Workshop för Naturskyddsföreningens kretsaktiva inom Norrbottens län

 

Är du aktiv i din lokala krets? Kanske sitter du med i valberedningen? Då hoppas vi att du anmäler dig till workshopen tisdagen den 20 oktober kl 18.30.

Vi i styrelsen för Naturskyddsföreningen i Norrbottens länsförbund bjuder in dig, som på något sätt är aktiv inom Naturskyddsföreningen i Norrbotten, till en digital workshop och informationsträff. Vi hoppas att du vill komma med!


Anmälan gör du genom att klicka här.

Program inkl bensträckare där det passar bäst:

18.30 Välkommande från länsförbundets ordförande.

18.35 Aktuellt från länsförbundet. 

18.50 Sociala medier – Klara Strandberg från rikskansliet berättar om hur vi kan jobba med sociala medier.

19.00 Hemsidan och Mailchimp – Robert Akkerman från rikskansliet presenterar webbprojektet och vilka möjligheter det ger oss i länet. 

19.30 Engagera flera – Ida Wahlund från rikskanliset ger tips på hur vi kan få fler att bli aktiva inom föreningen.  

19.45 Mingel – ordet är fritt.

Hoppas vi ses!

 

 

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för 20/10: Workshop för Naturskyddsföreningens kretsaktiva inom Norrbottens län

Webbinarium 14/10: vittnesmål från skogen.

 

Vi, Naturskyddsföreningen i Norrbotten, genomför ett webinarium för att kritiskt belysa de växande problemen med det rådande skogsbruket, där trakthyggen successivt omvandlar landskapet till trädplantager. Det är hög tid att informera om skogsbrukets hårda framfart och bristande respekt för människor och natur.

Naturskyddsföreningen i Norrbottens län bjöds in att medverka i processen om regionalt skogsprogram. Redan i första programversionen står att ”Det regionala skogsprogrammet har tagits fram i bred samverkan och dialog.” Då hade Naturskyddsföreningen regionalt inte ens haft möjlighet att bidra eller påverka någonting.

Ramarna för de regionala skogsprogrammen utgår från det nationella skogsprogrammet. Det nationella skogsprogrammets vision är ”Skogen, det gröna guldet, ska bidra med jobb och hållbar tillväxt i hela landet samt till utvecklingen av en växande bioekonomi”. Att ständig tillväxt är ohållbart förbises. Om bioekonomi ska växa på bekostnad av oekonomiska skogslevande arter framgår inte. Det står att produktionshöjningar kan åstadkommas ”inom ramen för miljömålen”, men inget om hur vi snarast ska nå miljömålen.

Vi ser en stor risk att programmet kommer att användas för att ge sken av att ”I Norrbotten har vi enats om detta skogsprogram för att öka produktion och uttag av virke”. Något vi inte står bakom.

Regionala skogsprogrammet arrangerar ett seminarium där programmet har stark slagsida åt produktionsintressena. Vi vill arrangera ett webbinarium där problemen med rådande skogsbruk och riskerna med intensifierade avverkningar belyses.

ANMÄL DIG HÄR VIA LÄNKEN: https://forms.gle/MFfqKsfkiityjwdTA

Låt oss presentera skogens vittnesmål!

ons 14 okt kl: 08.50-12.00 via Teams. 

08.50 – 09.00 Välkomnande av Naturskyddsföreningens skogsgrupp i Norrbotten

09.00 – 09.30 Sebastian Kirppu, Biolog. 

09.35 – 10.00 Tomas Sevä, renskötare, Muonio sameby.

10.00 – 10.10 Kaffepaus.

10.10 – 10.25 Maj Aspebo, Rävdalen, Koskullskulle.

10.30 – 10.50 Lars Malmström, Naturturismföretagare, Pajala.

10.55 – 11.25 Mikael Karlsson, SilvaSkog, om Hyggesfritt Skogsbruk.

11.25 – 11.55 Marcus Westerberg, Internationell Naturfotograf.

12.00 Avslut

 

 

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för Webbinarium 14/10: vittnesmål från skogen.

Hjälp till att skydda gammelskogarna i Karatj-Råvvåive!


Foto: Mose Agestam

Såg du filmen När skogen tystnar som sändes på SVT för några veckor sedan? Hur ser situationen ut idag för skogsområdet Karatj-Råvvåive väster om Jokkmokk som nämns i filmen?

I dagsläget finns en överenskommelse med markägaren att skydda norra delen som naturreservat. Samtidigt önskar markägaren avsätta södra delen som en frivillig avsättning. En skogsgrupp i Skydda skogen har i mer än 10 år kämpat för att hela området ska skyddas permanent för att garantera att området inte hotas av storskalig avverkning och annan exploatering. Vill du veta mer om varför se gärna deras kampanjfilm Storskogen Karatj-Råvvåive där flera röster från området medverkar.

Håller du med?

>>DU KAN BIDRA GENOM ATT SKRIVA UNDER HÄR!

Mer information om området, fimen mm hittar du här: http://www.skyddaskogen.se/sv/kampanj/karatj

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Biologisk mångfald, Ekopark, Fjällen, Jokkmokk, Miljöförsvarare, Okategoriserade, Renbetesmark, Samebyar, Skog, Skydda skogen | Kommentarer inaktiverade för Hjälp till att skydda gammelskogarna i Karatj-Råvvåive!

Sveaskog byter certifieringsbolag!

 

Sveaskog, det statligt ägda skogsbolaget, har brutit mot FSC:s certifieringsregler genom sin planerade avverkning av naturskogen i Lill-Skarja, Maskaure sameby. FSC har utfärdat Major CAR till Sveaskog, den allvarligaste anmärkningen en certifierare kan dela ut. Nu har Sveaskog bytt certifierare. 

Naturskogen i Lill-Skarja inom Maskaure sameby är viktig renbetsmark. i Lill-Skarja inom Maskaure sameby är viktig renbetsmark. Den hyser också höga naturvärden, något som både Länsstyrelsen, Skogsstyrelen, och FSC har konstaterat. När naturvården har inventerat området hittades bland annat en skinnsvamp som aldrig tidigare har påträffats i Sverige. Men trots områdets höga naturvärden har Sveaskog överklagat anmärkningen och bytt certifieringsbolag. 

Notera: När en anmärkning delas ut måste, enligt FSC:s regler, åtgärder vidtas för att förhindra att felaktigheterna upprepas. Ett icke åtgärdat major CAR innebär att ett nytt certifikat inte får upprättas.

Sveaskog skriver på sin hemsida ”Sveaskogs brukar skogen på ett ansvarsfullt och lönsamt sätt, som hela tiden skapar mångfald, konkurrenskraft och ökat värde för kommande generationer. Skogarnas klimatnytta och sociala värden ska också bibehållas och förstärkas, och vi strävar efter att hela tiden utvecklas och lära oss mer, baserat på vetenskap och erfarenheter.” 

Men nu vill de alltså inte utvecklas eller lära sig mer och inte heller respektera sin certifierare! 

Läs vårt öppna brev till Sveaskog här (klicka på bilden för att förstora):

 

 

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för Sveaskog byter certifieringsbolag!