En fantastisk helg med klimatnytta och gemenskap!

Helgen den 24-25 augusti gick projektet Upptäck Våtmarken av stapeln i Luleå och vilken succé det blev! Med ett gäng på ca 20 klimathjältar drog vi igång lördagen med föreläsningar och samtal, mer om dessa kan du läsa här. Söndagen bestod av praktiskt moment i form av dikespluggning ute på Hertsön och vi avslutade med en guidad tur ute på Laxbodhedbergmyran. Stort tack alla inblandade för en lärorik och inspirerande helg! 

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för En fantastisk helg med klimatnytta och gemenskap!

Vill du få handfasta tips på hur du kan ta vara på det du har?Nu kan du anmäla dig till upptakten inför årets Miljövänliga vecka!

Söndagen den 1 september är det dags att ladda inför Miljövänliga Veckan, v 40. Årets tema är ”ta vara på det vi har” med syftet att uppmärksamma överkonsumtionens baksidor samt peppa och inspirera till att laga, vårda och återbruka.

Under upptaktsträffen går vi igenom kampanjhandledningen och diskuterar aktiviteter som vi är sugna på att göra. Vi provar också på att göra bivaxdukar och ett prylbyte så ta med en tygbit, en bra pocketbok eller en fin stickling att byta med. Allt under ledning av Karin Kruse från Naturskyddsföreningens rikskansli.

PROGRAM

10:00 Fika

10:15 Välkommen och introduktion

10:30 Faktaföreläsning

11:30 Kampanjmaterial och aktivitetsidéer

12:30 Lunch, vegetarisk

13:30 Pocket och sticklingbyte

13:45   Vi gör bivaxdukar

14:30    Vad vill vi göra lokalt? Gruppdiskussion

15:30 Sammanfattning och avslutning

16:00 Slut

ANMÄLAN: via Studiefrämjandets hemsida eller via länken här.
PLATS: Röda Korset, Garvaregatan 5, Boden
MAT: Vi kommer att bjuda på fika och lunch (ekologiskt och vegetariskt). Allergier eller önskemål om specialkost meddelas i samband med anmälan.
KOSTNAD: inkl lunch; 50 kr för medlemmar, 150 kr för övriga. Betalning på plats, kontant eller swish.

Vill du läsa mer kan du göra det på riks hemsida här.

Information: Johanna Nilsson 070-563 98 66 eller Ulla Henriksson 070-366 26 65

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Boden, Bra Miljöval, Folkrörelse, Framtiden, Framtiden i våra händer, Handla Miljövänligt, Kampanj, Kemikalier, Konsumtion, Miljövänliga veckan, Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för Vill du få handfasta tips på hur du kan ta vara på det du har?

Sveaskog hemlighåller sin naturvärdesbedömning av Lill-Skarja!


Foto: Björn Olin

I ett brev till Sveaskog riktar våra medlem Björn Mildh och Johanna Nilsson samt Leif Lundberg, representant för Maskaure sameby, stark kritik till att Sveaskog inte offentliggör sin naturvärdesbedömning av skogen i Lill-Skarja, Arjeplog kommun. Nedan följer det öppna brevet till Sveaskog:


Bästa Anette och Fredrik

Fortfarande har Sveaskog / ni inte redovisat någon naturvärdesbedömning för skogen i Lill-Skarja i Maskaure sameby, Norrbotten. (Koordinater, Sweref 99: N 7313406; O 621070).
http://www.norrbotten.snf.se/wordpress/sveaskogs-egen-inventering-haller-inte-mattet/

Länsstyrelsen i Norrbotten har en pågående reservatsplanering i området Lill-Skarjak som gränsar till den avverkningshotade skogen. Allt är samma skog. Länsstyrelsen har därför upprepade gånger kontaktat Sveaskog och uppmanat bolaget att vänta med avverkningen tills man fått inventera skogen på barmark för att se om den skall ingå i det aktuella reservatet. Men Sveaskog har envist sagt nej till denna begäran.

Den 23 april skulle avverkningen i Lill-Skarja  påbörjas. Kvällen innan hade två skogsengagerade privatpersoner åkt till platsen och tältade där. Så här berättar en av dem: ”Vi väcktes av lastbilen på morgonen och lite sömndruckna gick vi till uppställningsplatsen. Efter att ha resonerat lite med föraren börjar han lätta upp. Han kontaktade sin uppdragsgivare och fick beskedet att de på Sveaskog skulle ha ett möte. Två timmar senare får han ett telefonsamtal som vi förstår är glädjande – att de avbryter avverkningen för tillfället. Med andra ord, skogen får stå kvar, i alla fall en stund”.

Länsstyrelsen fick därmed tillfälle att inventera skogens naturvärden. Dessutom har Ingela Bergman, chef för Silvermuseet i Arjeplog, inventerat samiska kulturspår i skogen.

Sveaskog däremot hemlighåller fortsatt sin naturvärdesbedömning som man uppger sig ha gjort i Lill-Skarja. Bolaget vill uppenbart inte riskera att deras bedömning jämförs med Länsstyrelsens inventering. Då skulle pinsamma skillnader och brister avslöjas.

Återigen Sveaskog: En hemlighållen bedömning kan inte godtas som grund för avverkning. I synnerhet inte om avverkningen är kontroversiell. Hur många gånger skall detta behöva upprepas?

Vi kräver att Sveaskog öppet redovisar sin  naturvärdesbedömning av naturskogen i Lill-Skarja i stället för att bara prata om transparens.

Vänliga hälsningar

Björn Mildh, medlem i Naturskyddsföreningen.
Leif Lundberg, Maskaure sameby
Johanna Nilsson, medlem i Naturskyddsföreningen i Luleå


 

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Arjeplog, Arvidsjaur, Massmedia, Naturreservat, Nyckelbiotoper, Okategoriserade, Renbetesmark, Samebyar, Skog, Skydda skogen, Sveaskog | Kommentarer inaktiverade för Sveaskog hemlighåller sin naturvärdesbedömning av Lill-Skarja!

Upptäck våtmarken – 24-25 augusti i Luleå

Nu har du möjlighet att lära dig mer om våra våtmarker och hur vi restaurerar dessa. Anmäl dig till helgkursen den 24-25 augusti i Luleå, inga förkunskaper krävs. Begränsat antal platser, först till kvarn gäller!


Foto: Olli Manninen


Med 24,6% av landets yta och 2 miljoner hektar våtmarker har Norrbottens län en tredjedel av Sveriges våtmarksareal. Exploateringar i form av dikning, byggande av skogsbilvägar samt utvinning av bränsle är några av de verksamheter som påverkar våtmarkerna negativt.

Nu vill vi skapa ett ökat engagemang för våtmarkernas betydelse, initiera till lokala våtmarksrestaureringar och bygga lokala långsiktiga samarbeten. Det gör vi, tillsammans med vårt studieförbund Studiefrämjandet, med projektet Upptäck våtmarken! Här har du chansen att under en hel helg lära dig om våtmarkernas betydelse för klimatet, göra konkret miljönytta, umgås i naturen och framför allt ha roligt tillsammans!

NÄR? Den 24-25 augusti 2019
Helgen består av föreläsningar och samtal under lördagen av interna såväl som externa föreläsare. Söndagen är vi ute i fält tillsammans med Luleå kommuns skogsförvaltare Johan Kristoffersson för att plugga diken. Vi avslutar dagen med en guidad vandring av Sture Westerberg, biologi och rutinerad våtmarksinventerare.

Preliminära tider enligt följande:

Lördag:
09.15  Frukostmingel
09. 45 Välkomnande. Per Nilsson, ordförande för Naturskyddsföreningen i Norrbottens län, välkomnar och presenterar dagen.
10.00  Våtmarker för miljön. Föreläsning av Mia Svedäng – projektledare lokal vattenmiljö, Naturskyddsförneingen
11.00   Våtmarkens betydelse för fåglar. Föreläsning av ornitologen Mats Williamson
12.00  Lunch
13.00  Hillipörssi. Föreläsning av Finlands Naturskyddsförbund om deras projekt Kolbörsen.
14.00 Effekter av våtmarksrestaurering. Föreläsning via länk av Mikael Nilsson – ägare av Fiskmiljö i Norr.
14.45  Fika
15.00  Tid för våtmark. Föreläsning av Mia Svedäng – projektledare lokal vattenmiljö, Naturskyddsförneingen
15.50 Genomgång av morgondagen.
16.00 Tack för idag!

Söndag (prel tider – allt är beroende på hur många vi blir):
08.45  Samling. Vi träffas vid vägen vid Hertsöträsk (RT90: 7289031, 1802156). Därifrån tar vi oss gemensamt de ca 500 m i terräng till objektet.
09.40  Genomgång. Johan Kristoffersson, Luleå kommun, går igenom dagen insats.
10.00  Vi kör igång med dikespluggningen
12.00  Lunch (medtag egen packlunch)
13.00  Forts. dikespluggning
14.30  Fika
14.50  Forts. dikespluggning
15.30  Guidning av Sture Westerberg i närliggande område
17.00  Avslutning

VAR? IOGT-NTOs lokaler på Köpmantorget 7 i Luleå.

ANMÄLAN? Gör du via länken här. Ett mejl kommer att gå ut till samtliga deltagare ca 14 dagar innan kurshelgen med mer detaljerad information om objektet mm.

KOSTNAD? Gratis för medlemmar, 250 kr för icke medlemmar. Bli gärna medlem här. Betalning via swish 123 609 69 78 eller via BG 278-1730.
Lördagens lunch och fika ingår.

FRÅGOR? Kontakta Johanna Nilsson via mejl: johanna.nilsson@naturskyddsforeningen.se eller mobil 070-5639866.

 

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Biologisk mångfald, Klimat, Luleå, Okategoriserade, Våtmark | Kommentarer inaktiverade för Upptäck våtmarken – 24-25 augusti i Luleå

Ny ordförande, samma gamla utmaningar

Som ny ordförande för Länsförbundet Norrbotten börjar jag med att tacka för förtroendet, som länsstämman 2019 gav mig. Det är många saker att sätta sig in i och resan mot framtiden har nyss börjat. Jag har ambitionen att medverka i Länsförbundets utveckling och utmaningar. För utmaningar har vi. Men vem är jag? Jag heter Per Nilsson, bor i Boden och är uppväxt på ett småbruk i Svartbyn, utanför Boden. Naturen var bara ett steg ut från hemmet. Korna var Svensk Kullig Boskap och på åker och äng vid Lillträsket var det ett skjudande liv, framför allt från alla fåglar. Jordbruket lades ned 1970. Då försvann kossorna och efter det försvann fåglarna. Ladriket är borta. När åkrarna sakta men säkert växer igen flyttar fåglarna där ifrån. I våras när jag var och besökte hemma marken, där det tidigare skjöd av liv, är det nu tyst. Årets första storspov hörde jag i villakvarteret. Numera är storspoven en villakvartersfågel. Jag saknar det öppna landskapet, som sakta men säkert försvinner i förskogningen av åker och äng.

Det har varit en förändring för koordinatortjänsten på länskansliet. Urpo Taskinen gick i pension den 30 juli. Av det jag hört, har jag förstått att Urpo har bidragit mycket med sin kunskap, sitt engagemang och kontaktnät till Naturskyddsföreningens utveckling. Jag önskar Urop ett bra och aktivt liv som pensionär. Men vi kommer säker att dra nytta av Urpo i framtida projekt inom Naturskyddsföreningen. Från den 1 juli börjar Johanna Nilsson som koordinator för Länsförbundet. Nu är ju Johanna inte någon nybörjare direkt. Hon har en lång erfarenhet av arbetet inom Naturskyddsföreningen och har under en period varit vikarierande koordinator. Jag välkomnar Johanna till tjänsten som koordinator för Länsförbundet Norrbotten.

Styrelsen för länsförbundet har ambitionen att förbättra kontakten med kretsarna i kommunerna och involvera dessa i Naturskyddsföreningens nätverk och grupper. De första besöken gjorde jag till Jokkmokk och Arvidsjaur/Arjeplog den 24/25 juni. Det var bra träffar där frågor diskuterades och vilket behov av stöd kretsarna behöver. Den dominerande frågan var skog där kretsarna önskade mer stöd, för att komma igång med arbetet. Det kommer att bli fler besök till kretsarna framöver.

Det kommer in nya ärenden hela tiden inom vitt skilda frågor. Nu ligger den planerade grafitbrytningen vid Vittangi på bordet. Och fler stora frågor kommer att droppa in. Stora och tunga frågor kräver ett engagemang från medlemmarna och att det finns fungerande grupper inom Naturskyddsföreningens olika arbetsområden. En sak till och det är en påminnelse till de kretsar, som inte har uppdaterade hemsidor att uppdatera dessa.

Nu under sommaren finns det kanske någon aktivitet att besöka i kretsarna. För mig blir det inget sådant, utan jag kommer att renovera hus. Det var allt för den här gången. Önskar er en fin sommar.

Per Nilsson
Ordförande
Länsförbundet Norrbotten

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Ängar, Arjeplog, Arvidsjaur, Demokrati, Folkrörelse, Framtiden, Jokkmokk, Kretsar, Krönika, Länsförbundet, Länsstämma, Okategoriserade, Ordförande har ordet | Kommentarer inaktiverade för Ny ordförande, samma gamla utmaningar