OBS!!! FULLBOKAT!! Anmälan till Forskningsresan i Naturvårdens utmarker 2020 är nu öppen!


Forskningsresan 2019 i Ljungdalen. En av inventeringsgrupperna njuter av den fläktande vinden i sommarvärmen på en höglägesmyr omgiven av gammal granskog. Stämningen är på topp! Foto: Helena Björnström

Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker v. 30, juli 2020
Arjeplog, Norrbottens län

OBS! Forskningsresan är nu fullbokad men du kan anmäla dig till reservlistan här.

Nu har anmälan till 2020 års Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker öppnat! Anmälan gör du HÄR.
Den 20–25 juli samlas vi i Arjeplog på STF:s boende Hotell Lyktan. Här har vi tillgång till mat, logi och samlingslokal. Även i år är antalet platser begränsat till 50.

Osäker framtid pga. Covid-19
Som det ser ut i dagsläget planerar vi fortfarande att genomföra årets Forskningsresan då den ligger längre fram i tiden. Vi följer dock Folkhälsomyndighetens rekommendationer kontinuerligt och i händelse av att vi måste ställa in årets resa kommer vi att informera på Skydda skogens och Naturskyddsföreningens hemsidor, samt direkt till er som anmäler er.

Vad går det ut på?
Tanken är att vi som deltagare under en veckas tid inventerar intressanta och hotade skogsmiljöer med höga naturvärden. Den insamlade kunskapen bidrar till att skydda de besökta skogarna och ge deltagarna nya kunskaper om naturvärdesbedömning för att skydda skogar hemmavid. Allt sker under trevliga former där alla lär av varandra. Kvällarna ägnas åt att kika på alla artfynd som gjorts under dagen, sammanställa uppgifter och någon enstaka föreläsning för fördjupning. Räkna med att få vänner för livet!

Vem kan delta?
Alla som kan ta sig ut i skogen. Du behöver inte vara biolog eller kunna en mängd arter. Däremot är det bra om du brinner av nyfikenhet och vilja till att skydda hotade skogar. En anpassning sker till dina erfarenheter och förmåga att ta dig fram i skogen. Den som vill inventera i lugn takt ska kunna göra det. Dina ögon kommer att upptäcka sådant som kanske ingen annan tidigare sett – du är viktig! På årets Forskningsresa finns det totalt 50 platser, vi kommer befinna oss på en relativt avlägsen plats vilket medför viss utmaning att samordna dit- och hemresor. Därför ser vi helst att ni som anmäler er deltar hela veckan.

Boende & mat
Vi bor i första hand i fina dubbel- eller flerbäddsrum på Hotell Lyktan i centrala Arjeplog, som under sommaren fungerar som vandrarhem. Du som hellre vill tälta gör det på Kraja Camping, 2 km bort. Maten är vegetarisk och ordnas med en rejäl frukost på morgonen och ett lunchpaket ut i fält. På kvällen äter vi gemensam middag efter återkomst. För en av middagarna under veckan har du möjlighet att välja renkött eller vildfångad fisk om du vill. Vi har begränsad tillgång till enkelrum, för er som verkligen behöver, och har därför beslutat om ett enkelrumstillägg på 500 kr för veckan. Endast ett hundrum finns, den som bokar först får det.

Resor
Årets Forskningsresa medför en viss utmaning vad gäller logistik då Arjeplog ligger i Norrbottens inland, ganska långt från järnväg. Planera därför din resa i god tid! Ett urval av resealternativ samt tider hittar du här. Vi samåker så gott vi kan, mer info finns i anmälningsformuläret. 

Grovt schema
•  20 juli – ankomstdag med introduktion och gemensam middag. Valfria kvällsaktiviteter.
•  21 juli – kalibrering i referensskog och skogsinventering. Kort utbildning för dig som inte inventerat skog förr.
•  22–24 juli – skogsinventeringar, heldag.
•  25 juli – hemresedag med gemensam frukost på morgonen. Möjlighet att stanna kvar för “Forskningsresan Öppet Hus” under lördagen.

Deltagaravgifter och betalning
Medlem i Naturskyddsföreningen ELLER Skydda Skogen 800 kr
Medlem i Naturskyddsföreningen OCH Skydda Skogen 500 kr
Medlem i Fältbiologerna eller student 300 kr
Ej medlem enligt ovan 1000 kr
Enkelrumstillägg 500 kr

Bli medlem i Naturskyddsföreningen här, i Skydda Skogen här eller i Fältbiologerna här.
Deltagaravgiften betalar du via bankgiro eller swish hos Naturskyddsföreningen i Norrbotten i samband med att du får en bekräftelse på din anmälan. Märk betalningen med ditt namn och efternamn samt ”Forskningsresan”.
Bankgiro 278-1730, eller Swish 123 609 6978.

Anmälan
Vi har 50 platser, först till kvarn gäller. Deltagande för hela veckan kommer prioriteras. Anmälningsformuläret stängs när samtliga platser är bokade. Därefter kommer det finnas möjlighet att skriva upp sig på reservlista genom att mejla till Forskningsresans e-post med ämnesrad “Reservlista”. Sista anmälningsdag är 1 juni.

Anmäl dig till Forskningsresan här!
Instruktioner för anmälan hittar du på inledningssidan.
Informationen ovan kan komma att ändras. Ändringar meddelas på denna sida.
Bra att veta är också att i stort sett allt arbete med Forskningsresan görs ideellt och med små resurser. Men vi är glada ändå:)

Har du frågor och funderingar går det bra att höra av dig till samordningsgruppen:
E-post: forskningsresan2020@gmail.com

Johanna Nilsson (anmälningar & logistik)
Tel:073 – 840 27 89
Maria Danvind (mat & boende)
Tel: 073 – 275 17 36
Helena Björnström (upplägg, inventeringar & praktiskt under v.30)
Tel: 070 – 428 43 65
Linda Spjut
Tel: 076 – 828 89 43

Kort bakgrundsinformation
Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker är en årlig inventering av Sveriges sista oskyddade norrländska naturskogar. Ibland går resan också till Dalarna och Värmland. Runt 50 personer av olika åldrar, kunskaper och bakgrund brukar delta. Artkunskaper är inte ett krav, utan vi lär av varandra. Det viktiga är att Forskningsresan är en samlingspunkt för skogs- och naturintresserade som vill vara med och dokumentera hotade oskyddade naturskogar.

Med Forskningsresan vill vi rädda hotade skogar, njuta av naturen, hitta arter samt påverka och utmana skogsbolagen, politikerna och allmänheten om den rådande synen på skogen och skogsbruk. Vi vill öka kunskapen om arter och ekologi.

Naturvårdaren, skogsaktivisten och eldsjälen Anders Delin startade Forskningsresan 1991 och snart firar resan 30-årsjubileum!  

Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker 2020 är ett samarbete mellan Skydda Skogen och Naturskyddsföreningen. Fler samarbetspartners kan tillkomma. 

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Arjeplog, Arvidsjaur, Biologisk mångfald, Forskning, Forskningsresan, Kretsar, Okategoriserade, Renbetesmark, Samebyar, Skog, Skydda skogen | Kommentarer inaktiverade för OBS!!! FULLBOKAT!! Anmälan till Forskningsresan i Naturvårdens utmarker 2020 är nu öppen!

Öppet brev till Sveaskog: Ni handlar djupt orättfärdigt!

Renarna svälter och bristen på betesmarker ökar ständigt. Det här är skälen till att Maskaure sameby 2019 för första gången sa nej till 17 av Sveaskogs planerade avverkningar inom byns renbetes- och naturskogar. Är det då en tillfällighet att Sveaskog nu planerar att sälja och avverka sammanlagt 2.600 hektar skogsmark i Maskaure sameby i Arjeplogs kommun??

En av de skogar som ska averkas inom Maskaure sameby. Foto: Björn Mildh

Bästa Eva och Viveka

Vänder oss på nytt till er för att försäkra oss om ett relevant svar.

Sveaskogs planerade markförsäljning framgår på bolagets hemsida. Enligt uppgift omfattar försäljningen i år 10.400 ha. Drygt 9.000 ha av skogsmarken ligger i Norrbotten.

Maskaure sameby sade vid samrådet 2019 för första gången nej till Sveaskogs 17 planerade avverkningar inom byns renbetes- och naturskogar. Skälet var inte att skapa motsättningar, utan den ständigt ökande bristen på betesmark. Särskilt vinterbete. Renarna svälter.
Snart sagt alla samebyar är i samma, svåra belägenhet på grund av skogsbruket.
Det går inte att bedriva rennäring utan betesmark.
Av samma skäl protesterade samebyn offentligt mot Sveaskogs fortsatta försäljning av skogsmark. I synnerhet som försäljningen görs utan något samråd, över huvudet på samerna. 9.720 ha har redan sålts.
Den sålda skogsmarken avverkas oftast och markbereds. Det är det sämsta alternativet för betesmark!

Vi är medvetna om att Sveaskog har ett uppdrag att sälja 10 % av sitt markinnehav. Men bolaget väljer själv vilken mark man lägger ut till försäljning.

Bästa Eva och Viveka, hur kan det komma sig Sveaskog just i år vill sälja 5+1 skogsfastigheter i Maskaure sameby, sammanlagt 2.200 ha? (1, den sjätte, har nyss mätts upp, den är på 400 ha men är inte med på hemsidan ännu).

Är styrelsen och ledningen klara över bolagets planerade markförsäljning?

Dessutom vill Sveaskog ha samråd för att avverka 32 naturskogar på ca 400 ha inom samebyns renbetesmarker. Det blir i allt 2.600 ha!

Det är ingen tillfällighet att helstatliga Sveaskog i år vill sälja och avverka sammanlagt 2.600 ha skogsmark i en och samma sameby, Maskaure, där man vågat säga nej till bolaget.

Sveaskog, ni handlar djupt orättfärdigt mot vår urbefolkning.

Inga skogar skall säljas utan jämbördigt samråd innan.

Samernas nej skall respekteras.

Resterande betes- och naturskogar skall sparas, inte huggas.

Vänligen

Leif Lundberg, Maskaure sameby
Johanna Nilsson, medlem i Naturskyddsföreningen i Luleå
Marcus Lidström, ordförande, Länsförbundet Norrbotten
Björn Mildh, medlem i Naturskyddsföreningen

Kontakt: Johanna Nilsson, 073-840 27 89, johanna.nilsson@naturskyddsforeningen.se

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för Öppet brev till Sveaskog: Ni handlar djupt orättfärdigt!

OBS!!! INSTÄLLT!! Regionalt informationsmöte i Luleå om vitryggig hackspett – 23/3 kl 18.00

Naturskyddsföreningen leder projektet med att rädda Vitryggig hackspett i Sverige. En hackspett som tidigare var ovanlig men absolut inte sällsynt men som sedan 1950-talet minskat radikalt och numera återstår bara några enstaka par. Under hösten och vintern har flera fåglar synts fågelborden på flera ställen i Norrbottens län. De härstammar från Finland och Ryssland där flera räddningsaktioner har gjort att stammen ökar och många nya revir har etablerats under 2000 talet.

Nu är det dags för regionalt informationsmöteoch från Naturskyddsföreningens rikskansli närvarar Linda Petersson, Kristoffer Stighäll och Paula Andersson.

Plats: Studiefrämjandets lokaler på Kyrkogatan 2 i Luleå
Tid: kl 18.00-20.00
Anmälan till Linda Petersson, linda.petersson@naturskyddsforeningen.se, senast fredagen den 20 mars.

Programmet:
– Presentation av medverkande
– Läget i Sverige och Norrbotten idag
– Invasion österifrån 2019
– Nya studier presenteras
– Vårens inventeringar
– Frågestund

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Biologisk mångfald, Luleå, Vitryggig hackspett | Kommentarer inaktiverade för OBS!!! INSTÄLLT!! Regionalt informationsmöte i Luleå om vitryggig hackspett – 23/3 kl 18.00

Naturskyddsföreningen fördömer ökad rasism och våld mot samer efter Girjasdomen!

Efter domen i Högsta domstolen den 23 januari i år som bekräftar rätten för samerna i Girjas sameby att bestämma över småviltsjakt och fiske inom sitt renskötselområde har vi nåtts av ökade rapporter om hot, hat och våld i hela Sápmi. Samer har bland annat utsatts för dödshot och renar har plågats och dödats.

Vi fördömer dessa händelser av allvarlig rasism och utstuderat våld. Vi förutsätter att polisen tar händelserna på största allvar och prioriterar utredning av de misstänkta hatbrott som begåtts. 

Domen som grundar sig på urminnes hävd och påminner om Sveriges internationella åtaganden gentemot samerna innebär ett steg i rätt riktning för stärkt skydd av det samiska folkets rättigheter. Vi anser att samernas rättigheter som urfolk måste spela mycket större roll i framtida beslut som rör exploatering av resurser på samisk mark, till exempel då det gäller skogsbruk, gruvdrift, vatten- och vindkraft. 

Regeringen bör vidta åtgärder för kunskapsspridande om samers historia, rättigheter och situation idag. Vi uppmanar även den svenska staten att ratificera FN-konventionen för urfolks rättigheter, ILO 169, samt att leva upp till innebörden av FNs urfolksdeklaration i praktiken. 

Svenska Naturskyddsföreningen

Civil Rights Defenders

Naturskyddsföreningen i Norrbotten

Naturskyddsföreningen i Jokkmokk

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Civil Right Defenders, Jokkmokk, Länsförbundet, Samebyar | Etiketter | Kommentarer inaktiverade för Naturskyddsföreningen fördömer ökad rasism och våld mot samer efter Girjasdomen!

Sveaskog straffar samerna i Maskaure – 400 hektar ska avverkas och över 9000 hektar skog har sålts!


En moränås som Sveaskog vill avverka i Maskaure sameby. Foto: Björn Mildh

Statliga skogsbolaget Sveaskog vill avverka 32 skogar omfattande totalt 400 hektar i Maskaure sameby. Skogsbolaget har dessutom redan sålt över 9 000 hektar skogsmark inom samebyns renbetesområde utan att samråd hållits innan och fler skogsfastigheter är till salu. Trots att samebyn protesterat mot markförsäljningen och sagt nej till att flera av skogarna ska avverkas, tänker Sveaskog fortsätta med sina markförsäljningar och avverkningar, skriver Leif Lundberg från Maskaure sameby tillsammans med Marcus Lidström, ordförande för Naturskyddsföreningen i Norrbotten, Björn Mildh och Johanna Nilsson, medlemmar i Naturskyddsföreningen.


Bästa Eva, Viveka och Sveaskogs ledning,

Sveaskog säger i sitt svar den 4 mars att man hittills sålt 9720 hektar skogsmark inom Maskaure samebys renbetesområde. Alla skogar har sålts utan något samråd innan. Samerna får själva söka information på Sveaskogs hemsida. Så fortsätter det. Nyligen har Sveaskog lagt ut 5 nya skogsfastigheter inom byns renbetesmarker till försäljning, helt över huvudet på samerna. 

  • Arjeplog Harrejaurevägen, Arjeplogs Skolbord 1:2. 330 ha
  • Arjeplog Bellonäs, Arjeplogs Skolbord 1:2. 440 ha
  • Arjeplog Nyliden, Arjeplogs Skolbord 1:2. 195 ha
  • Arjeplog Uljabuoda, Arjeplogs Skolbord 1:2. 320 ha
  • Arjeplog Rebakk, Arjeplogs Skolbord 1:2, område av. 551 ha

Sammanlagt 1.836 ha! Utöver de 9.720 ha som Sveaskog redan sålt.

Vi vill på nytt även uppmärksamma Sveaskogs planerade samråd med Maskaure sameby om avverkningar. Denna gång vill bolaget hugga 32 skogar (en väg ingår). Sammanlagt nästan 400 hektar. Allt är naturskogar!

Några av de 32 naturskogarna som Sveaskog nu vill avverka i Maskaure.

Flera av skogarna har samebyn redan vid tidigare samråd sagt nej till. Det respekterar Sveaskog inte.

Rennäringen är klassad som riksintresse.

– Men marklavbetet har minskat med 70 % sedan 1950-talet. En följd av kalhyggen och markberedning. (Se Skogsstyrelsen: Skogsbruket och rennäringen).

– Merparten av hänglavskogarna är redan avverkade. Bara små ”tofsar” återstår, som ändå är räddningen för flera av byn renar denna snörika vinter när marklavbetet är oåtkomligt.

– 9.720 hektar skogsmark har redan sålts inom byns renbetesområde utan att samråd hållits om ett enda område innan. Sveaskog vet också att den sålda skogsmarken oftast kommer att slutavverkas och markberedas, det sämsta alternativet för renbetesmark.

– Staten har erkänt samerna som urfolk. (Inskrivet i grundlagen 1977, sent omsider). Men man vägrar ge dem urbefolkningars rättigheter (FN-konventionen ILO 169).

Avverkningarna bara fortsätter.

Samråden sker på Sveaskogs villkor. Så här säger en same som är väl insatt:

”Visst är det utpressning, hela tiden. Samerna får göra ständiga eftergifter bara för att de absolut livsviktigaste skogarna skall få stå kvar. De ser eftergifter som enda utvägen de har för att alls kunna fortsätta med sin näring”.

Bästa Eva, Viveka och andra i Sveaskogs ledning.

Det går inte att bedriva rennäring utan betesmark.

Nu vill Sveaskog sälja ytterligare 1.836 ha skogsmark och vill vid årets samråd också avverka ca 400 ha inom Maskaure samebys område (32 naturskogar). Betesmark och naturskogar minskar år efter år!

Sveaskog utnyttjar sitt överläge. Man ”straffar” byn för att samerna 2019 sade nej till bolagets 17 planerade avverkningar och även har protesterat mot markförsäljningen.

Sveaskog statuerar ett exempel på hur det går för den sameby som vågar sätta sig upp mot bolaget. Detta som varnagel för övriga samebyar.

Åter visar makten sitt ansikte i samernas historia.

Vänligen,

Leif Lundberg, Maskaure sameby
Johanna Nilsson, medlem i Naturskyddsföreningen i Luleå
Björn Mildh, medlem i Naturskyddsföreningen.
Marcus Lidström, ordförande, Länsförbundet i Norrbotten

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Arjeplog, Arvidsjaur, Herman Sundqvist, Länsförbundet, Nyckelbiotoper, Renbetesmark, Samebyar, Samråd, Skog, Skogsstyrelsen, Skydda skogen, Sveaskog | Kommentarer inaktiverade för Sveaskog straffar samerna i Maskaure – 400 hektar ska avverkas och över 9000 hektar skog har sålts!