Talga informerade om planerna för grafitgruva vid Vittangi


Från Talga Graphene ABs information i Vittangi. Foto Urpo Taskinen.


Talga Resources Ltd är ett prospekteringsbolag från Australien. I Sverige har man nu huvudinriktningen i arbetet via två svenska bolag Talga Graphene AB och Talga Battery Metals AB.
Talga Graphene AB fokuserar på grafitfyndigheten som brukar kallas Nunasvaara, men egentligen ligger huvudsakligen på berget Hosiorinta vid sjön Hosiojärvi, ca 10 km nordväst om Vittangi i Kiruna kommun.
Talga Battery Metals AB fokuserar på en stor förekomst av kobolt vid Kiskamavaara, ca 3 mil nordväst om Vittangi.
Bägge platserna ligger mellan Torne- och Vittangiälvar som är både nationalälvar och skyddade genom Natura 2000. Se karta här.

Den 17 juni 2019 informerade Talga Graphene AB om sina planer på en grafitgruva i ett närmaste fullsatt Folkets Hus i Vittangi. Informationen nästa dag i Kiruna hade betydligt färre deltagare.
Här nedan hela presentationen i Vittangi videofilmad i två avsnitt.


Till den 10 juli 2019 vill företaget ha in synpunkter på den planerade gruvbrytningen, se Talgas webbplats här:
https://www.talga.se/nyheter/samrad-enligt-miljobalken-kap-6-for-brytning-av-grafit-i-nunasvaara-sodra-vittangi/
Samrådsunderlaget finns att ladda ner från Talgas hemsida här eller direkt från vår webbplats här.

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Älvar, Biologisk mångfald, Grafit, Gruvor, Kiruna, Natura 2000, Renbetesmark, Samebyar, Skog, Talga Graphene AB, Våtmark, Vatten | Kommentarer inaktiverade för Talga informerade om planerna för grafitgruva vid Vittangi

Jelka-Rimakåbbå blir naturreservat


Äntligen har en 33 år gammal dröm gått i uppfyllelse nu när Jelka-Rimakåbbå blivit skyddat som naturreservat. Hösten 1986 startade vi Steget Före på Rimakåbbå och turerna kring skydd har blivit många genom åren.
Vi har i sista stund stoppat flera planerade avverkningar, jägarna i Porjus hoppade över älgjakten och for till skogs och letade ringlav för att skydda området och telefonkatalogen i Norrbotten fick ringlav på framsidan. Temat var utrotningshotade arter och vi hade hittat lika mycket ringlav som tidigare var känt i hela landet! Att ringlav var extra speciellt på en telefonkatalog förstod vi naturnördar inte i början! Ett annat kul exempel är den insamling i Baltikum för skydd av området, en oväntad hjälp då landet Sverige själva inte tycktes ha råd att spara det unika området.
Otaliga är de flygturer över området, alla politikerbesök och all media.
Att nästan 5 kvadratmil nu äntligen får ett långsiktigt skydd är stort!
Stort stort tack till alla som hjälpt till genom åren, nämnas särskilt kan bl a Naturskyddsföreningen, WWF, ArtDatabanken, Svenska Botaniska Föreningen och Fältbiologerna. Samebyn inte heller att förglömma.
Se gärna filmen Gruvhot i urskogen Jelka-Rimakåbbå här nedan.

Mats Karström

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Artdatabanken, Biologisk mångfald, Fältbiologerna, Jokkmokk, Samebyar, Skog, Svenska botaniska föreningen, Världsnaturfonden WWF | Kommentarer inaktiverade för Jelka-Rimakåbbå blir naturreservat

Nya natursnokledare och artvänner i länet

Den 18-19 maj 2019 var det fullt ös i skogen på Bergnäset i Luleå. Det var en blandning av lek, lära arter, samarbeta och uppleva naturen med alla sinnen. Allt med fokus på att utbilda nya natursnoksledare i länet. Tio deltagare från olika kretsar i länet var med. Nya natursnokledare betyder nya möjligheter att starta och utveckla natursnokgrupper.
Natursnokarna är föreningens verksamhet för de minsta barnen tillsammans med vuxna.

Det hände mera! Naturfalken, ett slags simborgarmärke för arter, lanserades runt om i Sverige. I Luleå utbildades 13 artvänner, personer som kan hjälpa en att ta Naturfalken. För visst är det roligt att kunna känna igen det som finns runt omkring oss! Känna igen… kunna namnet… tycka om… värna om… vilja skydda… vara naturens vän!

Dieke Sörlin
Snoklok i Norrbotten

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Luleå, Naturfalken, Natursnokar, Okategoriserade, Snoklok | Kommentarer inaktiverade för Nya natursnokledare och artvänner i länet

Länsstyrelsen inventerar Lill-Skarjak

Vi har tidigare skrivit om det brev som länsförbundet skickade till länsstyrelsen i Norrbotten om att skapa en interimistiskt skydd för den skyddsvärda skogen i Lill-Skarjak (Arjeplogs kommun) som Sveaskog ville avverka i april.
Nu kommer besked från länsstyrelsen att de har kommunicerat med Sveaskog som inte tänker sig någon avverkning innan midsommar vilket kommer att innebära att länsstyrelsen hinner inventera området för att därefter fatta ett vidare beslut. Det innebär också att länsstyrelsen avslår Naturskyddsföreningen i Norrbottens läns begäran om ett interimistiskt skydd av området.

Läs brevet från länsstyrelsen här.

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Arjeplog, Biologisk mångfald, Fältbiologerna, Naturreservat, Nyckelbiotoper, Renbetesmark, Samebyar, Skog, Skydda skogen, Sveaskog | Kommentarer inaktiverade för Länsstyrelsen inventerar Lill-Skarjak

Bli Natursnoksledare – kurs i Luleå 18-19 maj 2019

Natursnokarna är Naturskyddsföreningens barnverksamhet. Fler och fler kretsar i Norrbotten har nu verksamhet med Natursnokar.
I Trolltjärn i Bergnäset i Luleå kommer vårens kurs för att bli Natursnoksledare att hållas. Eva Lindberg och Dieke Sörlin håller i kursen. Ett av de nya inslagen är det som har kommit att kallas ett simborgarmärke för artkunskap – Naturfalken.

Läs mer om kursen här.
Läs mer om Naturfalken här.
Program här.

Din anmälan till kursen senast 10 maj!
Vänta inte, anmäl dig nu!
ANMÄLA DIG HÄR!

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Luleå, Naturfalken, Natursnokar | Kommentarer inaktiverade för Bli Natursnoksledare – kurs i Luleå 18-19 maj 2019