Länsstämmoveckans program 2021

Årets tappning av länsförbundets stämmohelg har både likheter och skillnader från tidigare års upplägg. Likheterna är att du som medlem (och övrigt intresserade) förstås kan delta i själva länsstämman och även intressanta föreläsningar, precis som tidigare år. Skillnaderna är att allt inte sker under en helg, utan är utspridd över en dryg vecka.
Schemat innehåller två webbinarier i verktyget Zoom och tre förinspelade föreläsningar och en film som kan ses vid valfri tid.
Länsstämmoveckan är ett samarrangemang med Studiefrämjandet Norrbotten

Länsstämmoveckans program i korthet:
Torsdag 22 april kl 18.30 – Kristina Östman webbinarium om vindkraft 
Söndag 25 april kl 09.00 – Länsstämma via Zoom
Tisdag 27 april kl 19.00 – Arne Müller ”Den orimliga energiekvationen”, webbinarium

Följande föreläsningar och filmer kan du se när som helst:
Eva Sanner – Återfinn din plats i det stora sammanhanget
Elisabeth Öberg – Nära mat – klimatavtryck från norrbottnisk livsmedelsproduktion
Keith Larson – Climate change in Sweden – what science tells us about our future and how we got here
More of Everything – en uppmärksammad ny film om svenskt skogsbruk

Se mer detaljer om programmet nedan.

Länsstämman

Söndag 25 april kl 09.00-15.00 via Zoom

Anmälan: Anmäl ditt deltagande via den här länken
https://zoom.us/meeting/register/tJMsf-2trjkuGtEpoJpzZEWcA7Nvnp3nPyQ4

 

Naturskyddsföreningen är en demokratisk folkrörelse. Det innebär att alla medlemmar har rätt att komma till tals och påverka föreningens verksamhet.
På länsstämman har du som medlem yttrande- och förslagsrätt. Din lokala krets (14 kretsar i Norrbotten) kan var och en välja fyra ombud som dessutom har rösträtt på länsstämman.
Du kan vara en del av demokratin och utvecklingen genom att delta i den digitala länsstämman 2021.

• Motion Skogsmanifestationsdag av Lars Andersson – pdfsida

Mer info om mötet och årsmöteshandlingarna kommer snart.

Vindkrafts webbinarium

– Kristina Östman
(sakkunnig energi, rikskansliet)

Torsdag 22 april kl 18.30-20.00 via Zoom
Ingen föranmälan krävs
Zoom-länk: https://zoom.us/j/96588517822
Mötes-ID: 965 8851 7822

Rikskansliet har under en tid jobbat på en rapport om hållbart vindkraft. Vindkraft är, som ni alla vet, ett väldebatterat ämne just nu och förhoppningen är att rapporten ska hjälpa oss i föreningen att vara en konstruktiv röst i debatten.

Kristina Östman, sakkunnig inom energifrågor i Naturskyddsföreningen och författare till rapporten, har under året haft en mycket uppskattad webbföreläsning för föreningsaktiva i hela landet. Nu riktar hon sig till oss i Norrbotten.
Den nya vindkraftsrapporten kommer att ligga till grund för presentationen. Därefter ges ett ypperligt tillfälle för oss i föreningen att diskutera bredare kring vindkraft i Norrbotten. Dessutom kan det bli en bra teaser om att hålla utkik efter rapporten när den kommer!

Den orimliga energiekvationen

– Arne Müller
(författare, journalist)

Tisdag 27 april kl 19.00-21.00 via Zoom
Ingen föranmälan krävs
Zoom-länk: https://zoom.us/j/96932100056
Mötes-ID: 969 3210 0056

På kort tid har norra Sverige hamnat i centrum för klimatomställningen. I Markbygden utanför Piteå byggs Europas största vindkraftpark. I år startar produktionen vid Northvolts batterifabrik i Skellefteå. LKAB vill gå över till att producera fossilfri järnsvamp och numera finns det planer för två stålverk som ska tillverka fossilfritt stål i Norrbotten. Men även detta mynt har en baksida. Behoven av el är enorma. Batteritillverkning liksom vindkraftparker tar mycket mark i anspråk och kräver stora mängder metaller och andra ändliga resurser. Går denna ekvation ihop och finns det andra tänkbara vägval i klimatomställningen?


Här nedan tre förinspelade föreläsningar och en film för reflektion och eftertanke:

Återfinn din plats i det stora sammanhanget

– Eva Sanner
(psykosyntesterapeut och författare till boken ”Naturens hemlighet”)

Länk till förinspelat föredrag: https://youtu.be/JyS4JartNeg

Vad är det vi vill se växa i våra liv, individuellt och kollektivt? Vad är det för samhälle vi vill se framöver och vilka frön behöver vi så, för att det samhället och den livsstilen ska vara möjlig?

Nära mat – klimatavtryck från norrbottnisk livsmedelsproduktion

– Elisabeth Öberg
(trädgårdsutvecklare, hortonom, Länsstyrelsen Norrbotten)

Länk till förinspelat föredrag: https://youtu.be/OMYLRa0SJ4Y

Klimat- och miljösmart mat från Norrbotten och Sverige – som affärsmöjlighet (om man är eller vill bli odlarkunnig och har den möjligheten). Vår låga självförsörjning (försörjningsförmåga) som ju har direkt koppling till krisberedskap (något vi ju börjat diskutera under pandemin). Hur lokal odling/matproduktion direkt minskar klimatpåverkan globalt med exempel på olika grödor.

Hur lokal odling kan minska avtrycket från bekämpningsmedel, samt mark- och vattenanvändning globalt, inklusive användning av antibiotika, då avtrycken främst kommer från importerade livsmedel till vår konsumtion. Samt påverkan på den biologisk mångfalden, främst lokalt eftersom så enorma arealer jordbruksmark försvunnit ur produktion och vuxit igen i norra Sverige.

Climate change in Sweden – what science tells us about our future and how we got here

– Keith Larson
(evolutionär ekolog, projektkoordinator för Climate Impacts Research Centre (CIRC) vid Umeå universitet. Ansvarar för forskningsinfrastrukturen och undervisningsmiljön vid Abisko naturvetenskapliga station.)

Länk till förinspelat föredrag: https://youtu.be/vaiHbVFhJZc
OBS! Föreläsningen är på engelska.

Hur klimatförändringarna redan påverkar samhället och behovet av en massiv omställning av vårt sätt att leva på den här planeten. Nödvändigheten för oss alla – medborgare, samhällen, företag och myndigheter – att börja omställningen för att mildra effekterna av klimatförändringarna, vars följder sträcker sig tusentals år framåt i tiden.

Samhällssektorer, som energiförsörjning, jordbruk och utbildning, måste ställas om inom olika tidsskalor. Det kräver omfattande planering och flexibilitet för att samhället ska fungera bra givet kommande förändringar.

”More of Everything” – en film om svenskt skogsbruk

Länk till filmen: https://moreofeverything.org/
Filmen är textad på svenska, då delar av den är på engelska.

More of everything – the Swedish forestry model tar forskare och experter en närmare titt på några av de vanligaste påståendena från svensk skogsindustri för det verkar ju vara något som inte stämmer.
Några av de saker som vi får svar på i filmen är:
– Har Sverige verkligen mer skog än någonsin?
– Är biobränslen bra för klimatet?
– Vad är skillnaden på skog och trädplantage?
– Hur mycket skyddad skog har vi egentligen i Sverige?

Filmen är producerad av Skydda Skogen och Greenpeace Nordic. Forskarna i filmen är oberoende och talar för sina respektive expertisområden.
I filmen medverkar bl.a.:

Jon Andersson, PhD Biology, Forest and GIS Expert
Per Angelstam, Professor, Forest and natural resource management and governance Swedish University of Agricultural Sciences, Faculty of Forest Sciences
Mary S. Booth, PhD Ecology – Director, Partnership for Policy Integrity
Anders Dahlberg, Professor, Swedish University of Agricultural Sciences Department of Forest Mycology and Plant Pathology
Lena Gustafsson, Professor Emeritus, Swedish University of Agricultural Sciences Department of Ecology
Stig-Olof Holm, PhD Ecology, Umeå University Department of Ecology and Environmental Sciences
Bengt Gunnar Jonsson, Professor – Mid Sweden University Department of Natural Sciences
Artur Larsson, Conservation biologist – System manager Swedish Species Information Centre
Anders Lindroth, Professor Emeritus, Lund University Department of Physics Geography and Ecosystem Science
Erik Westholm, Professor Emeritus, Swedish University of Agricultural Sciences Dept for Urban and Rural Studies
Lars Östlund, Professor, Forest History, Swedish University of Agricultural Sciences Department of Forest Ecology and Management

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Film, Folkrörelse, Förnyelsebar energi, Forskning, Gruvor, Hållbarhet, Jordbruk, Klimat, Länsförbundet, Länsstämma, Naturskyddspris, Omställning, Vindkraft | Etiketter , , , , , , | Kommentarer inaktiverade för Länsstämmoveckans program 2021

Upptäck Gammelskogen i Kalix – Maj 2021

Skog
Vill du vara med och bevara Norrbottens skogar, eller är du sugen på mysiga och lärorika skogsutflykter som kommer att få dig att se vår norrbottniska natur på ett nytt sätt? Under kursen får du lära dig känna igen gammelskog och veta mer om vilka djur och växter som lever där. Du lär dig också mer om varför våra skogar är så viktiga för biologisk mångfald, vårt välbefinnande och för klimatet.
Kursen leds av Marie Karlsson, Kalix, konstnär, slöjdare och erfaren kursledare som brinner för att bevara gammelskog och att man ska bedriva ett varsammare skogsbruk.
Vi träffas vid fyra tillfällen. Två teorikvällar digital via Zoom, den 3/5 och 10/5 kl. 18.00 – 20.00 samt två exkursioner i Kalix den 15 – 16 Maj mellan kl. 09:30 – 15:30.
Vi kommer spendera ena dagen i gammal tallskog och bland annat lära oss hur man känner igen en gammal tall? Hur ser man att skogen har brunnit? Vilka speciella arter kan man hitta som är knuten till tallskogen? Den andra dagen vistas vi i en gammal granskog. Hur ser gamla granar ut? Hur vet man om skogen har brukats? Vilka arter är specifika för gammal granskog?
Naturskyddsföreningen i Norrbotten bjuder in till skogskurser i alla länets kommuner under 2021. Du behöver inte ha några förkunskaper eller vara medlem i Naturskyddsföreningen. Att delta i kurserna är kostnadsfritt och lunch ingår. Föranmälan krävs och antalet platser är begränsat.
Kurserna genomförs med hjälp av LONA-bidrag, stöd från Luleå, Boden, Piteå och Haparanda kommun och i samarbete med Studiefrämjandet.
Välkommen!
Gör intresseanmälan här: https://sv.surveymonkey.com/r/69ZV79C
Bilder: Fredrik Hjerling/Naturskyddsföreningen
Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Framtiden i våra händer, Hållbarhet, Kalix, Skog | Etiketter , | Kommentarer inaktiverade för Upptäck Gammelskogen i Kalix – Maj 2021

Upptäck Gammelskogen – skogskurser i Norrbotten 2021

Skog

Vill du vara med och bevara Norrbottens skogar, eller är du sugen på mysiga och lärorika skogsutflykter som kommer att få dig att se vår norrbottniska natur på ett nytt sätt?

Under kursen får du lära dig känna igen gammelskog och veta mer om vilka djur och växter som lever där. Du lär dig också mer om varför våra skogar är så viktiga för biologisk mångfald, vårt välbefinnande och för klimatet. Kom och var med och Upptäck Gammelskogen.

Naturskyddsföreningen i Norrbotten bjuder in till skogskurser i alla länets kommuner under 2021. Varje kurs innehåller en halv dag teori och en och en halvdag i skogen. På vissa orter är detta uppdelat på flera tillfällen, på andra orter blir kursen en sammanhållen helg. Du behöver inte ha några förkunskaper. Att delta i kurserna är kostnadsfritt, men föranmälan krävs. Antalet platser är begränsat.

Kurserna genomförs med hjälp av LONA-bidrag, stöd från Luleå, Boden, Piteå och Haparanda kommun och i samarbete med Studiefrämjandet.

Välkommen!

Gör intresseanmälan här: https://sv.surveymonkey.com/r/69ZV79C

Kaffe över öppen eld

Bilder: Christian Åslund/Naturskyddsföreningen
Staffan Widstrand/Skogsmissbruket.org

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Älvsbyn, Arjeplog, Arvidsjaur, Biologisk mångfald, Boden, Folkrörelse, Framtiden i våra händer, Gällivare, Hållbarhet, Haparanda, Jokkmokk, Kalix, Kiruna, kurs, Luleå, Överkalix, Övertorneå, Pajala, Piteå, Skog | Kommentarer inaktiverade för Upptäck Gammelskogen – skogskurser i Norrbotten 2021

Ett brev till Sveaskog

Foto: Björn Mildh

Bäste Olof

Tack för ditt svar om Sveaskogs markförsäljning. Det kräver en kommentar. Låt oss börja med historiken.

År 2001 togs ett riksdagsbeslut om försäljningen. Syftet var att stärka det enskilda skogsägandet på landsbygden. Mark skulle bara få säljas till den som bor i samma kommun och intressenterna fick bara köpa en markbit var.

Men sedan (ca 2010) öppnade Sveaskog för att sälja även utanför kommunen. Nu kunde folk i hela landet köpa skogsmark var som helst. Samma person kunde även köpa flera lotter. Från 2012 fick också utländska medborgare förvärva skogsfastigheter. Besluten togs på styrelsenivå i Sveaskog. Lotterna är mellan 70 och 500 hektar.

• Merparten av försäljningen av skogsmark sker i Norrlands inland, inom samebyarnas renbetesmarker.
• All försäljning har sedan 1.1.2002 skett över huvudet på berörda samebyar, utan någon information innan!
• Även skogar som berörd sameby vid samråd med Sveaskog om planerade avverkningar sagt nej till har sålts utan att samebyn informerats!
Sagt rent ut, även statliga Sveaskogs markförsäljning har kolonial prägel, inte bara ”samråden”.

Idag innebär försäljningen att vem som helst, svenskar eller andra som har gott om pengar – vilket lokalbefolkningen sällan har – kan köpa skogsmark av Sveaskog. En annan möjlighet är att man köper skogen och säljer den tillbaka som rotpost till bolaget som betalning. Det kan båda parter tjäna på! Förlorare är samebyn som mister sin renbetesmark, oftast en naturskog.

Sveaskog kan också sälja skogar som det är kontroversiellt att som FSC-certifierat bolag själv avverka. Så fungerar Sveaskogs markförsäljning i praktiken. Vi förstår att bolaget /du därför helst bara vill diskuterar markförsäljningen i Luokta-Mávas sameby år 2009, inget mer. Bolaget säger i pressmeddelandet som du bifogade att ”Sveaskog eftersträvar att så långt det är möjligt fördela områden inom markförsäljningsprogrammet på ett sådant sätt att ingen sameby skall drabbas särskilt hårt”. Men vad gör bolaget i verklighet? Vid samrådet 2019 sade Maskaure sameby nej till Sveaskogs 17 planerade avverkningar. Samtliga var naturskogar och viktig återstående renbetesmark. Byn protesterade också mot bolagets markförsäljning och kontaktade handläggaren. 

Året därpå, 2020, lade Sveaskog ut 1.836 ha till försäljning inom byns marker! (5 skogsfastigheter på 330, 440, 195, 320 och 551 ha. Endast en lott till var till salu och låg utanför byns område). Allt skedde utan någon som helst information till byn! Redan tidigare har Sveaskog sålt sammanlagt 9.720 ha inom Maskaure. Sveaskog ville dessutom vid samrådet 2020 få avverka ca 400 ha skog (32 naturskogar) inom byns marker. Maskaure sameby skulle på en gång bli av med ytterligare över 2200 ha skogsmark! Jämför detta med Sveaskogs pressmeddelande ovan! 

Sveaskog utnyttjar sitt överläge. Man ville straffa byn för att samerna 2019 sade nej till bolagets 17 planerade avverkningar och protesterat mot markförsäljningen. Sveaskog ville statuera ett exempel på hur det går för den sameby som vågar sätta sig upp mot bolaget. Detta som varnagel för alla övriga samebyar. 

• Sveaskog, det räcker med 400 år av statliga övergrepp mot vår urbefolkning!
• Ingen skogsfastighet inom samebyarnas renbetesmarker skall säljas utan samråd med berörd sameby!
• Samråden skall ske mellan jämbördiga parter!
• Samernas nej skall respekteras!

Bäste Olof, det måste bli slut på Sveaskogs koloniala metoder.

Sanningen varar längst.

Vänligen,
Leif Lundberg, Maskaure sameby
Johanna Nilsson, verksamhetsutvecklare, Naturskyddsföreningen i Norrbotten
Björn Mildh, medlem i Naturskyddsföreningen

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Renbetesmark, Samebyar, Skog, Sveaskog | Etiketter , , , , | Kommentarer inaktiverade för Ett brev till Sveaskog

Ny rapport om metaller och återvinning

Workers sort through a pile of used mobile phones in New Delhi, India. Photographer: Kuni Takahashi/Bloomberg

 

 

 

 

 

 

 

 

Naturskyddsföreningen har publicerat en ny rapport som heter Metaller – en ändlig resurs med oändlig potential av Jonas Rudberg och Marit Widman. Den 11 mars hölls ett webbinarium om rapporten. I samband med webbinariet föreläste Anders Kihl (Ragn-Sells), Björn Wallsten (Uppsala universitet) och Christian Ekberg (Chalmers) om olika aspekter kring metallers miljöpåverkan och användning. Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl, deltog som webbinariets konfrencier.

Att inte återvinna de kritiska metallerna som behövs i omställningen till ett fossilfritt samhälle är ett resursslöseri och rimmar illa med tanken om det cirkulära samhället. Naturskyddsföreningen föreslår att det införs en så kallad mineralhierarki, där gruvdrift kommer i sista hand och att hushålla med metaller och andra mineral kommer i första hand. Däremellan ska återbruk och återvinning främjas.

Nio åtgärder för ökat återbruk, ökad återvinning och ökad sekundär utvinning av metaller:

  1. Ökad information till konsumenter genom produktpass
  2. Krav på design för att underlätta återvinning
  3. Skärpta incitament att lämna in uttjänta fordon och elektronik
  4. Krav på återvinning för alla metaller i en produkt
  5. Kvot för återvunnet material eller återvinningscertifikat
  6. Undanröj hinder för att återvinna urkopplad infrastruktur
  7. Avfallsskatten ska främja återvinning
  8. Myndigheter ska tillhandahålla information och främja metallåtervinning
  9. Stöd till forskning och utveckling om återvinning och alternativ utvinning


• Läs mer om rapporten här
https://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/ny-rapport-metaller-en-andlig-resurs-med-oandlig-potential 
• Här kan rapporten laddas ner
https://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/rapport-metaller-andlig-resurs-oandlig-potential-naturskyddsforeningen-2021.pdf

Se hela webbinariet här nedan https://youtu.be/CyJAo3PjA_Q

 

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Gruvor, Hållbarhet, Överkonsumtion, Planetary boundaries, Planetens gränser | Etiketter , , , , , | Kommentarer inaktiverade för Ny rapport om metaller och återvinning