Upptäck våtmarken – 24-25 augusti i Luleå

Nu har du möjlighet att lära dig mer om våra våtmarker och hur vi restaurerar dessa. Anmäl dig till helgkursen den 24-25 augusti i Luleå, inga förkunskaper krävs. Begränsat antal platser, först till kvarn gäller!


Foto: Olli Manninen

Med 24,6% av landets yta och 2 miljoner hektar våtmarker har Norrbottens län en tredjedel av Sveriges våtmarksareal. Exploateringar i form av dikning, byggande av skogsbilvägar samt utvinning av bränsle är några av de verksamheter som påverkar våtmarkerna negativt.

Nu vill vi skapa ett ökat engagemang för våtmarkernas betydelse, initiera till lokala våtmarksrestaureringar och bygga lokala långsiktiga samarbeten. Det gör vi, tillsammans med vårt studieförbund Studiefrämjandet, med projektet Upptäck våtmarken! Här har du chansen att under en hel helg lära dig om våtmarkernas betydelse för klimatet, göra konkret miljönytta, umgås i naturen och framför allt ha roligt tillsammans!

När? Den 24-25 augusti 2019
Helgen består av föreläsningar och samtal under lördagen av interna såväl som externa föreläsare. Söndagen är vi ute i fält tillsammans med Luleå kommuns skogsförvaltare Johan Kristoffersson för att plugga diken. Vi avslutar dagen med en guidad vandring av Sture Westerberg, biologi och rutinerad våtmarksinventerare.

Preliminära tider enligt följande:

Lördag:
09.30  Kaffemingel
09. 50 Välkomnande av representant för Naturskyddsföreningen i Norrbottens län
10.00  Föreläsning av Mia Svedäng – projektledare lokal vattenmiljö, Naturskyddsförneingen
11.10   Föreläsning av ornitologen Mats Williamson – berättar om våtmarkens betydelse för fåglarna.
12.00  Lunch
13.10   Föreläsning om våtmarkernas påverkan på klimatet. OBS! Ej bekräftat.
14.00  Fika
14.30  Föreläsning via länk av Mikael Nilsson – ägare av Fiskmiljö i Norr
15.30  Genomgång av morgondagen och samarbetet med Luleå kommun
16.00  Tack för idag!

Söndag (prel tider – allt är beroende på hur många vi blir):
08.45  Samling vid vägen vid Hertsöträsk (RT90: 7289031, 1802156). Vi tar oss gemensamt de ca 500 m i terräng till objektet.
09.40  Genomgång av dagen på plats av Johan Kristoffersson, Luleå kommun.
10.00  Vi kör igång med dikespluggningen
12.00  Lunch (medtag egen packlunch)
13.00  Forts. dikespluggning
14.30  Fika
14.50  Forts. dikespluggning
15.30  Guidning av Sture Westerberg i närliggande område
17.00  Avslutning

Var? IOGT-NTOs lokaler på Köpmantorget 7 i Luleå.

Anmälan? Gör du via länken här. Ett mejl kommer att gå ut till samtliga deltagare ca 14 dagar innan kurshelgen med mer detaljerad information om objektet mm.

Kostnad? Gratis för medlemmar, 250 kr för icke medlemmar. Bli gärna medlem här. Betalning via swish 123 609 69 78 eller via BG 278-1730.
Lördagens lunch och fika ingår.

Frågor? Kontakta Johanna Nilsson via mejl: johanna.nilsson@naturskyddsforeningen.se eller mobil 070-5639866.

 

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Biologisk mångfald, Klimat, Luleå, Okategoriserade, Våtmark | Kommentarer inaktiverade för Upptäck våtmarken – 24-25 augusti i Luleå

Ny ordförande, samma gamla utmaningar

Som ny ordförande för Länsförbundet Norrbotten börjar jag med att tacka för förtroendet, som länsstämman 2019 gav mig. Det är många saker att sätta sig in i och resan mot framtiden har nyss börjat. Jag har ambitionen att medverka i Länsförbundets utveckling och utmaningar. För utmaningar har vi. Men vem är jag? Jag heter Per Nilsson, bor i Boden och är uppväxt på ett småbruk i Svartbyn, utanför Boden. Naturen var bara ett steg ut från hemmet. Korna var Svensk Kullig Boskap och på åker och äng vid Lillträsket var det ett skjudande liv, framför allt från alla fåglar. Jordbruket lades ned 1970. Då försvann kossorna och efter det försvann fåglarna. Ladriket är borta. När åkrarna sakta men säkert växer igen flyttar fåglarna där ifrån. I våras när jag var och besökte hemma marken, där det tidigare skjöd av liv, är det nu tyst. Årets första storspov hörde jag i villakvarteret. Numera är storspoven en villakvartersfågel. Jag saknar det öppna landskapet, som sakta men säkert försvinner i förskogningen av åker och äng.

Det har varit en förändring för koordinatortjänsten på länskansliet. Urpo Taskinen gick i pension den 30 juli. Av det jag hört, har jag förstått att Urpo har bidragit mycket med sin kunskap, sitt engagemang och kontaktnät till Naturskyddsföreningens utveckling. Jag önskar Urop ett bra och aktivt liv som pensionär. Men vi kommer säker att dra nytta av Urpo i framtida projekt inom Naturskyddsföreningen. Från den 1 juli börjar Johanna Nilsson som koordinator för Länsförbundet. Nu är ju Johanna inte någon nybörjare direkt. Hon har en lång erfarenhet av arbetet inom Naturskyddsföreningen och har under en period varit vikarierande koordinator. Jag välkomnar Johanna till tjänsten som koordinator för Länsförbundet Norrbotten.

Styrelsen för länsförbundet har ambitionen att förbättra kontakten med kretsarna i kommunerna och involvera dessa i Naturskyddsföreningens nätverk och grupper. De första besöken gjorde jag till Jokkmokk och Arvidsjaur/Arjeplog den 24/25 juni. Det var bra träffar där frågor diskuterades och vilket behov av stöd kretsarna behöver. Den dominerande frågan var skog där kretsarna önskade mer stöd, för att komma igång med arbetet. Det kommer att bli fler besök till kretsarna framöver.

Det kommer in nya ärenden hela tiden inom vitt skilda frågor. Nu ligger den planerade grafitbrytningen vid Vittangi på bordet. Och fler stora frågor kommer att droppa in. Stora och tunga frågor kräver ett engagemang från medlemmarna och att det finns fungerande grupper inom Naturskyddsföreningens olika arbetsområden. En sak till och det är en påminnelse till de kretsar, som inte har uppdaterade hemsidor att uppdatera dessa.

Nu under sommaren finns det kanske någon aktivitet att besöka i kretsarna. För mig blir det inget sådant, utan jag kommer att renovera hus. Det var allt för den här gången. Önskar er en fin sommar.

Per Nilsson
Ordförande
Länsförbundet Norrbotten

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Ängar, Arjeplog, Arvidsjaur, Demokrati, Folkrörelse, Framtiden, Jokkmokk, Kretsar, Krönika, Länsförbundet, Länsstämma, Okategoriserade, Ordförande har ordet | Kommentarer inaktiverade för Ny ordförande, samma gamla utmaningar

Talga informerade om planerna för grafitgruva vid Vittangi


Från Talga Graphene ABs information i Vittangi. Foto Urpo Taskinen.


Talga Resources Ltd är ett prospekteringsbolag från Australien. I Sverige har man nu huvudinriktningen i arbetet via två svenska bolag Talga Graphene AB och Talga Battery Metals AB.
Talga Graphene AB fokuserar på grafitfyndigheten som brukar kallas Nunasvaara, men egentligen ligger huvudsakligen på berget Hosiorinta vid sjön Hosiojärvi, ca 10 km nordväst om Vittangi i Kiruna kommun.
Talga Battery Metals AB fokuserar på en stor förekomst av kobolt vid Kiskamavaara, ca 3 mil nordväst om Vittangi.
Bägge platserna ligger mellan Torne- och Vittangiälvar som är både nationalälvar och skyddade genom Natura 2000. Se karta här.

Den 17 juni 2019 informerade Talga Graphene AB om sina planer på en grafitgruva i ett närmaste fullsatt Folkets Hus i Vittangi. Informationen nästa dag i Kiruna hade betydligt färre deltagare.
Här nedan hela presentationen i Vittangi videofilmad i två avsnitt.


Till den 10 juli 2019 vill företaget ha in synpunkter på den planerade gruvbrytningen, se Talgas webbplats här:
https://www.talga.se/nyheter/samrad-enligt-miljobalken-kap-6-for-brytning-av-grafit-i-nunasvaara-sodra-vittangi/
Samrådsunderlaget finns att ladda ner från Talgas hemsida här eller direkt från vår webbplats här.

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Älvar, Biologisk mångfald, Grafit, Gruvor, Kiruna, Natura 2000, Renbetesmark, Samebyar, Skog, Talga Graphene AB, Våtmark, Vatten | Kommentarer inaktiverade för Talga informerade om planerna för grafitgruva vid Vittangi

Jelka-Rimakåbbå blir naturreservat


Äntligen har en 33 år gammal dröm gått i uppfyllelse nu när Jelka-Rimakåbbå blivit skyddat som naturreservat. Hösten 1986 startade vi Steget Före på Rimakåbbå och turerna kring skydd har blivit många genom åren.
Vi har i sista stund stoppat flera planerade avverkningar, jägarna i Porjus hoppade över älgjakten och for till skogs och letade ringlav för att skydda området och telefonkatalogen i Norrbotten fick ringlav på framsidan. Temat var utrotningshotade arter och vi hade hittat lika mycket ringlav som tidigare var känt i hela landet! Att ringlav var extra speciellt på en telefonkatalog förstod vi naturnördar inte i början! Ett annat kul exempel är den insamling i Baltikum för skydd av området, en oväntad hjälp då landet Sverige själva inte tycktes ha råd att spara det unika området.
Otaliga är de flygturer över området, alla politikerbesök och all media.
Att nästan 5 kvadratmil nu äntligen får ett långsiktigt skydd är stort!
Stort stort tack till alla som hjälpt till genom åren, nämnas särskilt kan bl a Naturskyddsföreningen, WWF, ArtDatabanken, Svenska Botaniska Föreningen och Fältbiologerna. Samebyn inte heller att förglömma.
Se gärna filmen Gruvhot i urskogen Jelka-Rimakåbbå här nedan.

Mats Karström

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Artdatabanken, Biologisk mångfald, Fältbiologerna, Jokkmokk, Samebyar, Skog, Svenska botaniska föreningen, Världsnaturfonden WWF | Kommentarer inaktiverade för Jelka-Rimakåbbå blir naturreservat

Nya natursnokledare och artvänner i länet

Den 18-19 maj 2019 var det fullt ös i skogen på Bergnäset i Luleå. Det var en blandning av lek, lära arter, samarbeta och uppleva naturen med alla sinnen. Allt med fokus på att utbilda nya natursnoksledare i länet. Tio deltagare från olika kretsar i länet var med. Nya natursnokledare betyder nya möjligheter att starta och utveckla natursnokgrupper.
Natursnokarna är föreningens verksamhet för de minsta barnen tillsammans med vuxna.

Det hände mera! Naturfalken, ett slags simborgarmärke för arter, lanserades runt om i Sverige. I Luleå utbildades 13 artvänner, personer som kan hjälpa en att ta Naturfalken. För visst är det roligt att kunna känna igen det som finns runt omkring oss! Känna igen… kunna namnet… tycka om… värna om… vilja skydda… vara naturens vän!

Dieke Sörlin
Snoklok i Norrbotten

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Luleå, Naturfalken, Natursnokar, Okategoriserade, Snoklok | Kommentarer inaktiverade för Nya natursnokledare och artvänner i länet