Webbinarium om Svensk Dagfjärilsövervakning

En fjäril på en blomma.

Foto: Mattias Lange

Svensk Dagfjärilsövervakning – de första elva åren – från Beddingestrand till Kätkesuando

  • måndag 14 juni

  • kl. 19.30-21.00

Hur går det för Sveriges dagfjärilar och för de i Norrbotten i synnerhet?

Lars Pettersson från Svensk Dagfjärilsövervakning berättar om hur frivilliga över hela landet hjälper till att följa våra fjärilar. Ofta finns det spännande och vackra arter runt knuten, inte minst i Norrbotten!

Välkommen att lyssna och ställa frågor!

Join Zoom Meeting https://us06web.zoom.us/j/82974176961

Detta är ett arrangemang anordnat av
Studiefrämjandet Norrbotten tillsammans med
Länsstyrelsen Norrbotten,
Svensk Dagfjärilsövervakning och
Naturskyddsföreningen i Norrbottens län.

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Fjärilar, Webbinarium | Kommentarer inaktiverade för Webbinarium om Svensk Dagfjärilsövervakning

Den orimliga energiekvationen – Arne Müller


Arne Müller, författare och journalist. Föreläsning den 27 april 2021 i samband med Naturskyddsföreningens länsstämmovecka i Norrbotten.
Arne Müller tittar närmare på de enorma behoven av elenergi och naturresurser som krävs utifrån de vägval som hittills gjorts i klimatpolitiken.
I Markbygden byggs Europas största vindkraftpark. Northvolt startar batterifabrik i Skellefteå. LKAB vill producera fossilfri järnsvamp och planer finns för två stålverk som ska tillverka fossilfritt stål.
Behoven av el är enorma. Mycket mark tas i anspråk och stora mängder metaller och andra ändliga resurser krävs.
Går denna ekvation ihop och finns det andra tänkbara vägval i klimatomställningen?
Samtidigt som det naturligtvis är helt nödvändigt att ställa om ståltillverkningen och att gå över från bensin och diesel till eldrivna fordon, gäller det att också se på de begränsningar som finns för denna omställning.
Arne Müller visar på komplikationerna med de jättesatsningar som planeras i norra Sverige och på att det finns andra, mer resurssnåla, vägval som är möjliga.

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Återvinning, Elenergi, Förnyelsebar energi, Fossilfritt stål, Framtiden, Gällivare, Grafit, Gränser för tillväxt, Gruvgruppen, Gruvor, Hållbarhet, Järnsvamp, Kärnkraft, Kärnkraftsfritt Bottenviken, Kiruna, Klimat, Konsumtion, LKAB, Luleå, Markbygden, Metaller, Miljögifter, Naturresurser, NorthVolt, Omställning, Överkonsumtion, Planetens gränser, Skog, SSAB, Talga AB, Talga Graphene AB, Västerbotten, Vattenfall, Vattenkraft, Vindkraft | Kommentarer inaktiverade för Den orimliga energiekvationen – Arne Müller

Varför är strandskyddet så viktigt?

Det är viktigt att strandskyddet förblir starkt. För den biologiska mångfalden, för klimatet och för att stränderna ska fortsätta vara tillgängliga för alla.
Rågholmens vänner fick nyligen Naturskyddsföreningen i Norrbotten läns naturskyddspris för att de kämpade för att försvara stränderna i ett område, Rågholmen öster om Kalix, med lokalt höga naturvärden och stor betydelse för rekreation och friluftsliv.
I den här videon från Naturskyddsföreningen berättar många runt om landet, även från Norrbotten, om betydelsen av strandskyddet.

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Biologisk mångfald, Friluftsliv, Gränser för tillväxt, Hav, Klimat, Naturskyddspris, Rekreation, Strandskydd | Kommentarer inaktiverade för Varför är strandskyddet så viktigt?

Ny rapport om vindkraft


För att klara energiomställningen som klimatkrisen kräver måste fossila bränslen fasas ut – och vindkraften öka kraftigt. Men hur kan vindkraften byggas ut utan att det sker på bekostnad av känslig natur och hotade arter? Och vad behöver hända för att det skulle kunna bli möjligt?
Webbinarium från 5 maj 2021 i samband med Naturskyddsföreningens rapportsläpp om hållbar vindkraft.
Program och medverkande:
Kristina Östman, sakkunnig energi på Naturskyddsföreningen presenterar rapportens viktigaste slutsatser
– Reaktioner från Daniel Bengtsson på organisationen Birdlife och Daniel Badman på Svensk vindenergi
– Diskussion mellan Rickard Nordin (C), Lorentz Tovatt (MP) och Lotta Olsson (M)
– Tid för frågor

Mer information:
• Rapport från Naturskyddsföreningen: Vindkraft – en viktig del i framtidens energisystem
Klimathotet och naturvärdena sätter villkoren för vindkraft – Naturskyddsföreningen i Norrbotten läns ställningstagande 2013

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Biologisk mångfald, Birdlife Sverige, Förnyelsebar energi, Gränser för tillväxt, Klimat, Omställning, Renbetesmark, Skog, Vindkraft | Kommentarer inaktiverade för Ny rapport om vindkraft

Upptäck Gammelskogen i Överkalix

Vill du vara med och bevara Norrbottens skogar, eller är du sugen på mysiga och lärorika skogsutflykter som kommer att få dig att se vår norrbottniska natur på ett nytt sätt? Under kursen får du lära dig känna igen gammelskog och veta mer om vilka växter, svampar och djur som lever där. Du lär dig också mer om varför våra skogar är så viktiga för biologisk mångfald, vårt välbefinnande och för klimatet.

Kursen leds av Marie Karlsson, Kalix, konstnär, slöjdare och erfaren kursledare som brinner för att bevara gammelskog och att man ska bedriva ett varsammare skogsbruk.

Vi träffas vid fyra tillfällen. Två teorikvällar digitalt via Zoom, den 17/5 och 24/5 kl. 18.00 – 20.00 samt två exkursioner i Överkalix den 29 – 30 Maj mellan kl. 09:30 – 15:30.

Vi kommer spendera ena dagen i gammal tallskog och bland annat lära oss hur man känner igen en gammal tall? Hur ser man att skogen har brunnit? Vilka speciella arter kan man hitta som är knuten till tallskogen? Den andra dagen vistas vi i en gammal granskog. Hur ser gamla granar ut? Hur vet man om skogen har brukats? Vilka arter är specifika för gammal granskog?

Naturskyddsföreningen i Norrbotten bjuder in till skogskurser i alla länets kommuner under 2021. Du behöver inte ha några förkunskaper eller vara medlem i Naturskyddsföreningen. Att delta i kurserna är kostnadsfritt, men anmälan är bindande. Om du uteblir utan att avboka din plats kommer vi att fakturera 500 kr. Lunch ingår. Antalet platser är begränsat.

Kurserna genomförs med hjälp av LONA-bidrag, stöd från Luleå, Boden, Piteå och Haparanda kommun, med finansiering från Naturskyddsföreningen och i samarbete med Studiefrämjandet.

Välkommen! Anmäl dig här: https://www.studieframjandet.se/norrbottens-lan/gustav-arrangemang/kurser/2021/maj/upptack-gammelskogen-i-kalix2/

Bild: Staffan Widstrand/Skogsmissbruket.org

Gillade du det här? Dela med dig:
Publicerat i Överkalix, Skog | Etiketter , | Kommentarer inaktiverade för Upptäck Gammelskogen i Överkalix