Aktse – vid porten till Sarek

Med Sareks nationalpark alldeles in på knuten ligger det vackra fjällhemmanet Aktse.
I början av 1800-talet grundades hemmanet Aktse av Petter Amundson Läntha och har fram till 1945 varit i familjens ägo. Då köpte Naturskyddsföreningen halva fjällhemmanet. Hemmanet omfattar ängen vid husen, stora skogsarealer mellan Sarek och Sitoälven samt Rapaälvens delta i sjön Laidaure.
På femtiotalet byggdes föreningens stuga på ängen. Sedan dess har våra medlemmar kunnat övernatta i stugan.

Aktsestugan i norrsken med Skierfe i bakgrunden Foto: Mats Lindberg

Medlemsförmån: Hyr Aktsestugan!
Som medlem i Naturskyddsföreningen kan du hyra vår egen stuga i Aktse. Under vår, vinter och höst kan du boka valfritt antal dagar. Under sommaren, från efter midsommar till slutet av augusti bokas i första hand hela veckor. OBS! Ingen uthyrning från mitten av maj och fram till och med mitten av juni p g a snösmältning och stora vattenflöden, samt tid för reparationsarbeten och underhåll.


Foto: Christer Idesam


Du kommer till Aktse med bil/taxi till Sitoälvsbron, en mils promenad och sedan båtskjuts över Laitaure, eller efter vandring längs Kungsleden från Saltoluokta eller Kvikkjokk.
Stugan innehåller två rum med sammanlagt 6 bäddar samt en smal extrabädd i kökssoffan. Det finns ingen el. Uppvärmning sker med kaminer. Matlagning sker på ett gasolkök som finns i det större rummet. Kompletta husgeråd för självhushåll finns i stugan.

Slåtter i Aktse
Naturskyddsföreningen i Jokkmokk ordnar varje år slåtter på Naturskyddsföreningens ägor i Aktse för att hålla ängen öppen. Det behövs mycket folk för att klara av detta, varför vi välkomnar alla som vill hjälpa till! Slåttern utförs första helgen i augusti. I år 2019, hålls slåttern 1-4 augusti men man behöver inte delta alla dagar.
Mer information om slåttern i Aktse hittar du här eller genom att kontakta Marcus Lidström via uppgifter nedan.

Hyrestider och priser
Under perioden vecka 25–35 hyrs stugan ut veckovis. Pris: 3 150 kr/vecka. Övrig tid kostar stugan 450 kr/natt.
Under snösmältningen i maj och fram till midsommar sker ingen uthyrning på grund av höga vattenflöden och att det är svårt att ta sig fram i terrängen. Under midvintern är det för mörkt och kallt att vara där och dessutom svårt att ta sig dit. Bästa tiden att vara i Aktse är från mars till i början av maj och från mitten av juli och fram till mitten av september ungefär, men det varierar naturligtvis från år till år med snömängder respektive myggrikedom m.m.

Aktse 1945-2020
Med anledning av att Naturskyddsföreningen haft del i Aktse under 75 år har länsförbundet, Naturskyddsföreningen i Norrbottens län, gett ut en jubileumsskrift på hela 75 sidor. Du kan ladda ner den här.

Aktuellt om boendet och Sarek hittar du i följande dokument: Aktse 2021

Kontaktperson:
Marcus Lidström
Tel: 073-8351183
E-post: marcus.lidstrom@naturskyddsforeningen.se

Information om båtskjutsar på sjön Laidaure till Aktse: www.aktsebo.se

Print Friendly, PDF & Email
Senast ändrad: 2021-03-12 13:56

Kommentarer inaktiverade.