Avverkning av gammelskog i Lill-Skarjak stoppad

Skogsmaskinen vid Lill-Skarjak står stilla. Skogen till höger om vägen skulle avverkats, skogen till vänster ska bli naturreservat.

På kvällen måndagen den 22 april 2019 slog tre skogsaktiva från föreningen Skydda skogen läger vid vägen som går från Myrås till Uljabuoda sydväst om Arjeplog, intill berget Lill-Skarjak. På tisdag morgon den 23 april väcktes de av en lastbil som kom med en skördare för att avverka skogen mellan vägen och sjön Ulljajavrie (Uljajaure) här alldeles intill berget Lill-Skarjak.

Skogen på den västra sidan av vägen är planerad att bli naturreservat, den på östra sidan är samma typ av skog, men råkar vara en som Sveaskog har begärt att få avverka.
Skogen vid Lill-Skarjak har Maskaure sameby (https://www.sametinget.se/8752) begärt att den ska bevaras som ett viktigt område för renskötseln.

Efter ett kort samtal med föraren av skördaren där vid vägen på tisdagsmorgonen och ett samtal till ansvarig arbetsledare på Sveaskog avbröts avverkningsplanerna.

I detta flygfoto (https://kso.etjanster.lantmateriet.se/?e=622117&n=7313493&z=11&profile=default_orto_granser) kan man tydligt se att den skyddsvärda skogen som ett mörkare område mellan sjön och vägen.
Skydda skogen har på sin hemsida en längre artikel och film om skogen.

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Arjeplog, Biologisk mångfald, Naturreservat, Nyckelbiotoper, Samråd, Skog, Skydda skogen, Sveaskog. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.