Bojkotta investerarna i Fennovoimas kärnkraftsbygge!

Den lokala motståndsrörelsen mot atomkraft i Finland anordnade under helgen 5 – 6 maj Hanhikividagarna, med aktiviteter på platsen som hotas av ett kärnkraftverksbygge.  Platsen, Hanhivkivi, är en två meter låg, flack udde norr om det lilla samhället Pyhäjoki (”den heliga älven”) där björkskog har invandrat efter landhöjningen, och barrskogen endast hunnit ta över i vissa delar. Hanhikivi betyder gås-sten, gässen rastade på den när omgivningen var öppen, ett solitärt jätteflyttblock som blev en gränsmarkering mellan Sverige och Novgorod år 1323.

Manifestation på "Gås-stenen".

Resan till Hanhikividagarna ingöt styrka hos oss deltagare. Det känns fullt möjligt att vi med gemensamma krafter faktiskt kan sätta stopp för planerna på kärnkraft vid Bottenviken. På Hanhikivi planerar Fennovoima att bygga världens största kärnkraftsreaktor. Ja, du läste rätt, men jag skriver det igen, för du kanske inte tror att det är sant – jag vill inte tro att det är sant. Fennovoima vill bygga världens största kärnkraftsreaktor här vid Bottenviken (http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=6085571). Inte nog med att varje atomreaktor på varje plats är ett vansinnesprojekt. Man vill bygga världens största här i höga Norden, bara 23 mil söder om polcirkeln. Inte där elförbrukningen är som störst. Inte vid någon mångmiljonstad i Asien. Inte vid något industriområde i Tyskland. Utan här, i planetens glesbygd.

Varför? Med ett atomkraftverk här kommer regionens framtid definitivt att styras in mot hårdexploatering och förlora sina möjligheter till hållbar utveckling i balans med naturen.

Föreningen Pro Hanhikivi har gjort insatser mot atomkraften. Hanna Halmenpää från föreningen reste till E:ONs bolagsstämma och berättade vad som sker i norra Finland. Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken gör en insats. Även du kan göra en insats: Bojkotta delägarna i Fennovoimas kärnkraftsprojekt!

E.ON har meddelat att de överger kärnkraften i Tyskland och Storbritannien, men de är fortfarande största delägare i detta finska projekt. Om investerarna drar sej ur bygget för att de förlorar på det, så blir det inget atomkraftverk. Den finska rörelsen mot kärnkraften har tagit fram listor på delägare, och de uppmanar oss att även i Sverige bojkotta de företag som är delägare i Fennovoima, tills de drar sej ur. Ju fler rörelsen kan redovisa som deltagare i bojkotten, desto större påtryckningskraft. Låt oss stödja dem!

Undvik att köpa varor från företag som investerat i Fennovoima! Alla dessa företag finns inte i Sverige, men bland de mest kända här finns E.ON, Valio och K-rauta. Skriv under namninsamlingen på denna länk: http://www.skrivunder.com/karnkraftsbojkott

Lars Andersson
ordförande, Naturskyddsföreningen i Norrbottens län

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Atomkraft, Barents, Finland, Gränser för tillväxt, Kärnkraft, Krönika, Ordförande har ordet. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.