Jelka-Rimakåbbå blir naturreservat


Äntligen har en 33 år gammal dröm gått i uppfyllelse nu när Jelka-Rimakåbbå blivit skyddat som naturreservat. Hösten 1986 startade vi Steget Före på Rimakåbbå och turerna kring skydd har blivit många genom åren.
Vi har i sista stund stoppat flera planerade avverkningar, jägarna i Porjus hoppade över älgjakten och for till skogs och letade ringlav för att skydda området och telefonkatalogen i Norrbotten fick ringlav på framsidan. Temat var utrotningshotade arter och vi hade hittat lika mycket ringlav som tidigare var känt i hela landet! Att ringlav var extra speciellt på en telefonkatalog förstod vi naturnördar inte i början! Ett annat kul exempel är den insamling i Baltikum för skydd av området, en oväntad hjälp då landet Sverige själva inte tycktes ha råd att spara det unika området.
Otaliga är de flygturer över området, alla politikerbesök och all media.
Att nästan 5 kvadratmil nu äntligen får ett långsiktigt skydd är stort!
Stort stort tack till alla som hjälpt till genom åren, nämnas särskilt kan bl a Naturskyddsföreningen, WWF, ArtDatabanken, Svenska Botaniska Föreningen och Fältbiologerna. Samebyn inte heller att förglömma.
Se gärna filmen Gruvhot i urskogen Jelka-Rimakåbbå här nedan.

Mats Karström

Print Friendly, PDF & Email
Gillade du det här? Dela med dig:
Det här inlägget postades i Artdatabanken, Biologisk mångfald, Fältbiologerna, Jokkmokk, Samebyar, Skog, Svenska botaniska föreningen, Världsnaturfonden WWF. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.